فهرست کتاب آموزش تمبک حسین تهرانی
- پیشگفتار نشر دوم پیشگفتار نشریکم
- شرحی از زندگی و خدمات هنری حسین تهرانی
- گفتار یکم : بحث لغوی
- چغانه ی طرب
- گفتار دوم : اصول کلی درباره ی وزن
- گفتار سوم قسمت های تمبک و طرز گرفتن آن
- گفتار چهارم: نوت نویسی تمبک و طرز اجرای علامت های آن
- گفتار پنجم: توضیحاتی درباره ی تمبک و ساختمان آن
- توصیه هایی به نوازندگان تمبک
- واژه ها و نشانه های اجرایی تمبک (از چپ به راست)
- بخش تمرین ها (از چپ به راست)
- قطعاتی برای گروه نوازی تمبک
پیشگفتار نشر دوم کتاب آموزش تمبک حسین تهرانی
برای ما که به تلاشی پیگیر و مسئولانه در راه پویائی و توانمندی هنر موسیقی خود نیازمندیم تهیه و تدوین کتابهای آموزشی مطلوب و مفید برای سازهای ملی، از نخستین وسایل و ابزاری است که ما را برای رسیدن به این هدف یاری خواهد کرد.
در بیست و پنج سال قبل که حسین تهرانی – استاد توانا و چیره دست (تمبک» در جمع دوستان و همکاران صمیمی هنرستان موسیقی ملی حضور داشت، بر آن شدم تا با کمک وی و تنی چند از دیگر همکاران[۱]، کتابی در زمینه ی آموزش ساز تمبک تدوین نمایم.
این اندیشه پس از یک تلاش نسبتاً طولانی و پیگیر به نتیجه ی مطلوب رسید و حاصل تجربیات عملی حسین تهرانی به انضمام بخش هایی از آموزش های نظری مورد نیاز به صورت کتاب حاضر تدوین گردید و نخستین بار در سال ۱۳۵۰ به چاپ رسید.
از نخستین روزهایی که کتاب آموزش تمبک انتشار یافت مورد استقبال هنرجویان و عامه ی دوستداران این ساز قرار گرفت به طوری که نایابی نسخه های آن سبب شد تا بار دیگر در اواخر دهه ی گذشته به طور غیر مجاز چاپ و انتشار یابد.
در سال های اخیر نیز نایابی مجدد آن باعث شد تا علاقه مندان آموزش این ساز به علت عدم دسترسی به اصل کتاب از نسخه های زیراکس شده استفاده کنند.
نیاز دوستداران صمیمی این ساز ملی و نیز گذشت هفده سال از نخستین چاپ این کتاب نشر دیگری از آن را طلب میکرد که ضمن استقبال از چاپ مجدد، کوشش نمودم نظرات اصلاحی را که ضرور مینمود – با وجود همه مشکلات و خستگی های جسمی و فکری و شرایط نامساعد ـ در آن به کار برم.
اینک که توفیق چاپ دوم و انتشار مجدد کتاب حاضر به دست آمده است، لازم میدانم توضیحاتی را درباره ی مواردی چند از اصلاحات و تجدید نظرهای انجام شده، به آگاهی علاقه مندان برسانم:
- بخش تمرین ها که در حقیقت اساسی ترین بخش کتاب حاضر می باشد به اضافه ی گفتارهای مربوط به قسمت های مختلف و طرز اجرای تمبک و دیگر مشخصات این ساز با حضور آقایان محمد اسماعیلی[۲] و هوشنگ ظریف طی جلسات متعدد بررسی شد و در پاره ای موارد اصلاحات و تجدید نظرهای لازم به عمل آمد و برخی تمرینها نیز به منظور رعایت اولویت در فراگیری جا به جا گردید.
- چون کتاب حاضر نخستین دستوری است که برای آموزش تمبک نوشته شده است، بیشک علامت های به کار برده شده و طرز نوت نویسی آن میتواند در آینده آ نمونه و الگویی برای علاقه مندان این ساز در ایران باشد از سوی دیگر با توجه به تجربیاتی که در سال های اخیر در مورد نوت نویسی صفحات چاپی قطعات ارکستری (پارتی تور[۳]) برای نگارنده حاصل شده است لازم به نظر رسید که تجدید نظری در شیوه ی نوت نویسی (بخش تمرین ها و گروه نوازیهای این کتاب به عمل آید. بدین جهت با وجود همه مشکلات و نارساییها کلیه ی نوتهای کتاب حاضر از این نظر نیز بررسی گردید و مجدداً ترتیب نوت نویسی آنها داده شد تا %D