توضیح علی پژوهشگر تنظیم کننده کتاب آثار منتخب استاد ابوالحسن صبا برای عود (مثنوی صبا)
ابوالحسن صبا یکی از بزرگترین موسیقی دانان سده اخیر در هنر ایران است که تأثیری ژرف بر روح موسیقی ایرانی در زمان خود و بعد از خود داشته است. عظمت صبا و مکتب صبا را میتوان با مرور شاگردان مستقیم آن استاد فرزانه درک نمود.
اساتید به نام و صاحب اثر همچون حسین تهرانی (تنبک)، فرمرز پایور (سنتور و آهنگساز)، حسن کسائی (نی)، داریوش صفوت (سه تار)، ساسان سپنتا (زبان شناس و محقق موسیقی)، رحمت الله بدیعی (ویولن)، فرهاد فخرالدینی (آهگسناز و رهبر ارکستر)، ابراهیم قنبری مهر (سازنده ساز) و بسیار اساتید بزرگ امروز موسیقی ایران که هم نفسی با صبا از آنان افرادی تاثیرگذار بر فرهنگ ایران ساخته است.
تنوع تخصص های شاگردان صباح نشانیست از نام با مسمای این هنرمند بزرگ. همچون باد صبا که با وزیدن به طبیعت جان میبخشد، ابوالحسن صبا نیز بر جان شاگردان خود روح زندگی و موسیقی دمیده است.
استاد صبا سازهای ویولن، سهتار، سنتور، تنبک، نی، کمانچه، پیانو و تار مینواختتند و آثار ایشان توسط خودشان و بعدها شاگردانشان برای این سازها تدوین و منتشر شده است.
امیدواریم با تنظیم این مجموعه که در قالب کتاب و نسخهی صوتی ارائه شده، روح صبا جان تازهای به بربتنوازی ایران بخشد و بربت سفیری برای معرفی آثار بینظیر این استاد گرانقدر در دنیای موسیقی باشد و افتخاری برای من که خود را شاگردی از شاگردان مکتب صبا بدانم.
علی پژوهشگر
معرفی علی پژوهشگر نویسنده کتاب آثار منتخب استاد ابوالحسن صبا برای عود (مثنوی صبا)
علی پژوهشگر، متولد 1365، مشهد، فارغ التحصیل هنرستان موسیقی تهران و کارشناس ارشد موسیقی از دانشگاه هنر تهران.
همکاری در نگارش، تدوین و ضبط کتاب «ردیف موسیقی ایرانی برای عود» و کتاب «42 قطعه برای عود» اثر استاد منصور نریمان (پدر عود ایران).
نگارش و تدوین کتاب «آموزش عود ایرانی».
سابقه سالها تدریس ساز عود در هنرستان موسیقی تهران و دوره عالی هنرستان موسیقی.
مدرس دوره آموزش مجازی ابتدایی، متوسطه و پیشرفته مجموعه «آموزش عود ایرانی» وب سایت جنیاگر.
آهنگ ساز و نوازنده عود در آلبومهای موسیقی «دوره گرد»، «صورتگر»، «سفر درون»، «فانتزی تنبک و ارکستر ایرانی»، «42 قطعه برای عود» و «شیوه بربط نوازی».
فهرست کتاب آثار منتخب استاد ابوالحسن صبا برای عود (مثنوی صبا)
- کاروان
- غم انگیز
- زرد ملیجه
- گیلکی
- در قفس
- دیلمان
- به یاد گذشته
- تمرین دشتی
- کوهستانی
- ضربی بیات ترک
- رِنگ بیات ترک
- به زندان
- مثنوی افشاری
- ضربی سهگاه
- زابل
- مخالف سهگاه
- رقص چوبی
- سامانی
- مثنوی مخالف
- بهارمست
- ضربی مخالف
قابل توجه هنرجویان عزیز
دستگاه های موسیقی و زیر مجموعه آنها رکن اساسی موسیقی ایرانی هستند. هر دستگاه موسیقی قسمت های کوچکتری به نام گوشه دارد که هر گوشه با توجه به جایگاه خود در دستگاه، دارای فرم و شاخصهی مخصوص خود است.
گوشهها اغلب بر اساس گردش ملودی بر روی نتهای شاهد، ایست، متغیر و فرود شناسایی میشوند.
اکثر گوشه های موسیقی ایرانی در شکل اصیل خود همراه با شعر هستند و ملودی های شاخص هر گوشه بر روی شعرها ارائه میشوند. با توجه به اینکه گردش ملودی بر اساس شعر شکل گرفته است، ریتم گوشه از وزن شعر تبعیّت میکند و در نهایت وزن شعر، ریتم و دوری نهائی به هر گوشه میدهد و باعث یک قرینگی مطبوع در بسط و گسترش ریتمیک هر گوشه میشود.
در این کتاب منتخبی از گوشههای ردیف استاد صبا ارائه شده که هر یک را میتوان به دو بخش اصلی تسیم کرد:
- بخشی از گوشه که ملودی روایتگر شعر است و ملودی بر وزن شعر در قالب حرکت ملودیک ارائه میشود.
- قسمت تحریر یا آن بخشی از ریتم شعر پیروزی نمی کند.
این دو تقسیم بندی کاملا در ردیف صبا قابل شناسایی هستند و همواره توصیه شده که همزمان با اجرای گوشههای آوازی، شعر نیز زمزمه گردد.
به همین منظور برای آشنایی بیشتر هنرجویان عزیز و توجه بیشتر به فرم ملودی همزمان با ارائه شعر و سپس فرم ملودی همزمان با اجرای تحریر، به عنوان نمونه برای هر گوشه، بیتهایی با مفاهیم متفاوت اما بر اساسوزن مشترک پیشنهاد داده شده است.
در واقع با کمک و اجرای این اشعار همراه با گوشهی ارائه شده، درک بهتری از گوشههای موسیقی برای هنرجویان پدید میآید.
خرید کتاب آثار منتخب استاد ابوالحسن صبا برای عود (مثنوی صبا)
در همین سایت دلشاد موزیک شما میتوانید کتاب آثار منتخب استاد ابوالحسن ضاب برای عود (مثنوی صبا) را به صورت آنلاین خریداری کنید.
همچنین بهتره بگیم سایت دلشاد موزیک بزرگترین آرشیو و فروشگاه آنلاین کتاب های حوزه موسیقی هست و شما میتوانید تقریبا هر کتابی که دلتون میخواهد رو در این کتابخانه پیدا کنید و به صورت آنلاین خرید کنید. برای دیدن همه کتابها روی عکس یا لینک زیر کلیک کنید:
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.