مقدمه کتاب آموزش پن فلوت – گام اول
امروزه توجه به هنر والای موسیقی باعث شده که افراد زیادی بدنبال فراگیری آن باشد و چندی ست که ساز پن فلوت مورد توجه عموم قرا ر گرفته است. شاید بتوان گفت که حدودی هفت تا هشت سال پیش کمتر کسی حتا با نام این ساز آشنایی داشت و هیچ مرجع و متدی نیز برای آموزش این ساز وجود نداشت.
من نیز چندین سال است که فراگیری این ساز را به طور جدی و اصولی نزد یک نوازنده و آهنگساز و مدرس اهل رومانی دنبال می کنم، ناگفته نماند که من موسیقی را قبل از نوازندگی پن فلوت از حدود بیست و پنج سال قبل با ساز دیگری شرع کرده بودم.
این تجربه مرا برآن داشت تا در خلاء یک شیوه آموزشی درست و آکادمیک به تدوین کتابی برای آموزش ابتدایی این ساز بر مبنای اصیل ترین، صحیح ترین و دقیق ترین شیوه های نوازندگان رومانیایی اقدام نمایم.در این مسیر استاد عزیزم مادالین کوکا که قدردان زحمات شان باشم، از هیچ کوشش و کمکی دریغ نورزیدند و بسیار مشوق و مدد کار من در این راه بودند.
با این انگیزه در این کتاب از آرتیکولاسیون های پایه (سه نوع متداول از زبان زدن) و تمرین هایی بر روی نت های کشش دار، برای بهتر شدن نفس گیری و صدای ساز که جزو مهمترین تکنیک های نوازندگی سازهای بادی هستند. برای شروع فراگیری پن فلوت استفاده کردم تا با تمرین و تداوم بتوان به اجرای قطعاتی برای این ساز پرداخت.
داشتن خط سیر آموزشی صحیح و کاملا اکادمیک دروس که با قطعات و آهنگ های ساده و جذاب شروع شده و هنرجو را پله پله به سطوح بالاتر می رساند از مواردی است که در این کتاب به آن توجه شده است. با این توضیح هنرجو قادر خواهد بود در مدت حدود هشت ماه این کتاب را به پایان رسانده و خود را برای مرحله بعد آماده کند. همیشه بر این اعتقادم که فراگیری موسیقی با حضور و نظارت مستقیم معلم رقم می خورد.
بنابراین امیداورم این کتاب بتواند در شناختن هرچه بشتر این ساز که اخیرا علاقمندان آن در ایران رو به افزایش است کمک کند و بتواند نوازندگان آن را با تکنیک ها و شیوه های درست، به سطوح قابل قبولی از نوازندگی صحیح برساند و راه گشای مدرسین و هنرجویان در این زمینه باشد.
در آخر برخود لازم می دانم، از خانم های روشن گنجه، شوکت ارفعی، عادله غریب زاده و آقای مسعود غریب زاده، بخاطر کمک های بیدرغ شان در ادامه ی راهی که در پیش گرفتم تشکر و قدردانی نمایم. همچنین از خانم پریچهر اسدی بخاطر طراحی جلد کتاب و خانم مرجان بردبار به خاطر نقاشی های متن کتاب تشکر می کنم.
از صبوری و دقت نظر دوست و همکار عزیزم خانم فرناز انتظاری بخاطر نت نویسی و تایب این کتاب، صمیمانه سپاسگزارم و برای همگی این عزیزان سلامت و سربلندی آرزومندم. منتظر نظرات، پیشنهادات و انتقادات شما می باشم.
درباره ی پن فلوف
پن فلوف که سیرینکس (Syrinx) هم خوانده می شود، در واقع گروهی از فلوت های دنبال هم و درجه بندی شده است که براساس قوانین لوله های صوتی بسته ساخته می شوند.
پن فلوف دارای سوراخ انگشت گذاری نمی باشد و قسمت زیرین آن مسدود بوده و توسط دمیدن در لبه ی فوقانی ان به صدا در می اید.
این ساز به خاطر سادگی بیش از حد خود از باستانی ترین سازها به شمار می آید و شاید بتوان گفت که سازهای کوبه ای تنها سازهایی هستند که از آن قدیمی تر می باشند.
منشاء این ساز در آمریکه به اقوام اینکا و مایا بازمی گردد. پن فلوف در آمریکای جنوبی بخصوص در کشورهای پرو و بولیوی و در اروپا در کشور رومانی بسیار رایج است.
آنچه که امروزه بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد پن فلوت مدل اروپایی شرقی (رومانیایی) است. پن فلوت رومانیایی طوری ساخته می شود که نی ها (لوله ها) در یک ردیف منحنی در کنار یکدیگر قرار می گیرند. این حالت به نوازنده این امکان را می دهد که هنگام نواختن تنها با چرخش سر خود به سادگی به تمام نت ها دسترسی داشته باشد. در پن فلوف مدل اروپایی شرقی (رومانی) طرز چیدن لوله ها کوچکتر (صدای های زیر) در دست چپ قرار می گیرند.
در بعضی از موارد، به عنوان مثال نوازندگان پیانو که پن فلوت هم می نوازند پن فلوت خود را براساس کلاویه های پیانو می سازند، یعنی لوله های بزرگتر در دست چپ و لوله های کوچکتر در دست راست قرار می گیرند. معمولا پن فلوت را با کوک ثابت “سل ماژور” می سازند، اما کودک دیگری که می تواند مورد استفاده قرار گیرد کوک ” دو ماژور” است.
ثابت بودن کودک پن فلوت به این معنا است که نوازنده بایستی قادر باشد تا در تمام کوک ها و گام ها بنوازد. پن فلوت هایی هم هستند که با کوک متغیر ساخته می شوند. این کار معمولا به وسیله ی چوب پنبه ای که در انتهای لوله قرار دارد انجام می گیرد و با تغییر محل چوب پنبه می توان کوک را بالا و پایین آورد.
نوازندگان پن فلوت
در دوران نزدیگ به جنگ جهانی دوم تعداد نوازنده گان ثبت شده ی ساز پن فلوت در کل رومانی 16 نفر بود. احیای مجدد این ساز در سال 1949 توسط شخصی به نام فانیکالوکا (Fanica Luca) انجام گرفت. او کلاس های آموزشی پن فلوت را در مرکز رومانی (بخارست) برپا کرد که تا زمان مرگش تحت نظر خودش ادامه داشت.
او توانست نسلی را پرورش دهد که لوکا دامیانو (Damian Luca)، نیکولای پیروو (Nicolae Pirvu)، و نوازنده ی بنام و پرآوازه ی پن فلوت گیورگه زامفیر (Gheorghe Zamfir) از آن جمله اند.
جنس ساز پن فلوت
پن فلوت با هر ماده ایی ساخته می شود. فلز، شیشه، چوب، و پلاستیک. ولی بهترین جنس و بهترین ماده برای ساخت پن فلوت “نی بامبو” می باشد. استفاده از نی بامبو در کیفیت صدای پن فلوت تاثیر بسزایی دارد.
قابلیت های پن فلوت
به طور کلی این ساز قادر به اجرای کروماتیک ها، ویبراسیون، فلاژوله، گلیساندو، پیتزیکاتو، ترمولو و … می باشد.
امروزه پن فلوت به عنوان سازی مستقل و مهیم شناخته می شود.
خرید کتاب آموزش پن فلوت – گام اول
در همین سایت دلشاد موزیک شما می توانید کتاب آموزش پن فلوت – گام اول را به صورت آنلاین خریداری کنید. همچنین بهتره بگیم سایت دلشاد موزیک بزرگترین آرشیو و فروشگاه آنلاین کتابهای حوزه موسیقی هست و شما میتوانید تقریبا هر کتابی که دلتون میخواهد رو در این کتابخانه پیدا کنید و به صورت آنلاین خرید کنید.
برای دیدن همه کتابها روی عکس یا لینک زیر کلیک کنید:
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.