فهرست مطالب کتاب بیائید تار و سه تار بنوازیم دفتر اول
- یادداشت هایی به خط استاد وزیری
- تئوری موسیقی
- نام پرده های تار و سه تار
- درباره ی استاد قنبری مهر و استاد علینقی وزیری
- چگونگی گرفتن تار و سه تار
- کوکِ تار و سه تار برای نواختن این دفتر
- چگونه از این کتاب بهره ببریم
- درس نخست و دوم
- درس سوم، چهارم و پنجم
- درس ششم
- درس هفتم (بخش کوچکی از ترانه های خراسانی نوایی)
- درس هشتم
- درس نهم
- درس دهم
- درس یازدهم (تمرین برای انگشت چهارم و مضراب دو تا یکی)
- درس دوازدهم (آشنایی پرده های سیم میانی)
- درس سیزدهم (بارون بارونه)
- درس چهاردهم
- درس پانزدهم (بخش کوچکی از آهنگ نگاه)
- درس شانزدهم
- درس هفدهم (نوایی)
- درس هجدهم (آشنایی با پرده های پایین دسته)
- درس نوزدهم (چهار مضراب ماهور – استاد علینقی وزیری)
- درس بیستم (ادامه چهار مضراب ماهور و بخشی از مارش تُرک)
- درس بیست و یکم (چهار مضراب ماهور)
- درس بیست و دوم (چهار مضراب ماهور)
- درس بیست و چهارم (خسروانی)
- درس بیست و پنجم (کرشمه ی دلکش)
- درس بیست و ششم (چهار مضراب دلکش)
- درس بیست و هفتم (تمرین)
- درس بیست و هشتم (پیش درآمد ماهور)
- جدول آوانویسی الفبای فارسی به لاتین
- درس بیست و نهم (ترانه می زده)
- درس سی ام (مرغ سحر)
- درس سی و یکم (ساری گلین)
- درس سی و دوم (پدرخوانده)
Table of Content
Some handwritten notes of maestro Vaziri (in Persian) A brief introduction to music theory (in Persian)
The names of the frets on the tar/setar
About maestro Ghanbari and maestro Vaziri (in Persian) How to hold the tar and the setar
Tär/Setär tuning for playing the lessons of this book How to use this book
Lessons 1 and 2
Lessons 3, 4 and 5
Lesson 6
Lesson 7: A short piece of a Khorasani local song, Navāci
Lesson 8
Lesson 9
Lesson 10
Lesson 17: Navǎei
Lesson 11: An exercise for the fourth (little) finger, and plucking known as Dotǎyeki Lesson 12: Introduction to the frets of the middle string(s)
Lesson 13: Baroun Băroune
Lesson 14
Lesson 15: A short part of the song Negah (Regard)
Lesson 16
Lesson 18: Introduction to the frets of high-pitch part of the neck (päein dasteh) Lesson 19: Chahar-mezrab-e Mähour, by Maestro Alinaghi Vaziri
Lesson 20: Chahar-mezrab-e Mähour – A part of Turkish March by W.A.Mozart
Lesson 21: Exercise
Lesson 22: Chahar-mezrab-e Mahour
Lesson 23: Darămad-e Mähour
Lesson 24: Khosravani
Lesson 25: Kereshme -e Delkash
Lesson 26: Chahar-mezrab-e Delkash
Lesson 27: Exercise
Lesson 28: Pishdarămad-e Mahour
Transcription Table for Persian Alphabet
Lesson 29: The song of Meyzade by Parviz Yahaghi
Lesson 30: The song of «Morq-e sahar«
Lesson 31: Săry Galin
Lesson 32: Godfather
یادداشت هایی به خط استاد وزیری بالاة
Handwritten notes of maestro Vaziri
علینقی وزیری
یاد داشت های که برود ها را در دبستان می نموده است تا چند ماهی لازم است. در دس جله کانه برای سرامیدن و نوت خوانی از معلم مخصوص این کار بگیرد و این موضوع كمك مهمی است برای ذوق موسیقی و شرفت کاراد.
3- انا اول وقت کامل باید نمود تا طرفی نزدن مضراب و کوفتن ساز در بغل و انگشت گذاری ردی دسته صحیح و مخصوصاً متناسب خلفت دست شاگرد عمل شود.
سهل انگاری درن امر مکن است باعث عادات بدی بشود که توان آنها مشکل وکترین زبان آن صدا داری بد سان است که هر قدر تعین و منده اجرا شود نیک سلامت این موضوع را معلم باید همیشه در طی عمل متوجه باشد.
4- از اوایل کار باید تمرین های روزانه را جزو کارعادی شاگرد نمود و مخصوصا چون تمرین ها مثل فور سول کو چاک و کوتاه ساخته شده، باید شاگرد را عادت داد که از خطه کرده در سیم های دیگر و گام های مختلف توسعه داد ولی این توسعه آن از معلم با این که در دورف دماغی او خاصه در موقع ترکیب موسیقی موش خواهد بود.
5 – در سال اول، بیشتر قطعات ضربی با شعر از قبیل مردودها و مار شها خوبست که هر سال در روی حاصل می شود و هم چون این نواها شایع و متداولند واز هر دهانی بگوش میای سند بدرست نواختن و تربیت گوش کن می نمایند.
6 – شاگرد باید کلیه قطعات را پس از فرا گرفت خود اندون و پس از آن سعی نماید بعضی حالات را باکوش از به معلم گرفته و بر زمانی اجرا نماید. مقدار کار شاگرد باید درو نیم چند نوبت بشود و اینکه خشکی ماری شدید دست از کار کشید و این موضوع باید در سال او و دوم کال له رعاین گردد.
7- جای نوتی (پو پلیتی)، باید خیلی بلند نباشد بینی وضع نوت باید از خط مستقیم نظر پایک تو باشد تا بتوان بدون حرکت کردن چشم را از روی نوت بدسته سازاندنه د هر دو جا را فقط با حرکت فریند رویت نمود.
8- نیو پاکی برای بالا نگا هداشتن پای راست لازم است باید باشند. در حدود بیست و پنجه در حدود بیست و پنج سانتیمتر از ربین بالاتر باشد تا نشت تا سر وی دان مستحکم وبارد و دن راحت نبار تکیه نماید – روشنائی نباید برو برو باشد و الامس از مدتی چشم را صدمه میزند با یاد از پشت سر یا از اطراف روی نوت باید.
9- اغلب از طرفی کارکردن شاگرد در خانه و مقدار ساعت کارش و من تمرين ها و قنات حفظی او سئوال بشود تا در ضمن پرسش و جواب بنکات فوق که اشان شد متوجه کند مرتب نماید. دیگر از نکات مهم تربیت حافظه شاگرد است و برای این متصور گذشته از ترین ها که باید عمربا حفظ شود مقداری از قطعات را هر روزه از حفظ نه ده د هر هفته و آنها افزوده و از سابقین کسر نماید و هفته یکب دوسیه از قطعات توك شده لازم است.
10 – درس جدید را تا بخوبی شاگر دنیا موسخته نباید همراه او نواخت، بلکه بهتر است بانوان و عرف و عمل آن را تصحیح شود. اما پس از انکه اموخت و حفظ خود با او هم صدا ساری نیاد او خوست تریرا صدای ساز شما ( بیخیال اینکه نیمی از این زیبائی از ساز دست ) اور اگرم کرده از این ساز بذوق میاورد.
11- هر قطعه جدید را اول بدون ساز وزن خوانی نموده و بعد هم که با ساز مین نید با نون پنجه پای چپ ملایم ضرب را باید بزنید تا شکلی عادی شود که بدون نگر پای شما این عمل را اجرا نماید.
12- محلی که سیم ها پیچ خورده و به سیم گیر تار بنادشان اند باید بهترین نیک چرمی باستان محفوظ باشد ماله استین لباس را پاره می کنند و با این صورت همراستین اضافی لاس استان تا در موقع کار بروی لباس بپوشید و گوند با مرونری چند ساعت کار همیشه آستین لباس های شمایان خواهد بود.
13- موم مضراب را باید با قدری خالان نین و بهم بالول خو خود تا بواسطه حرارت دوست در موقع نواختن تغیر شکل دهد.
14- پرده های تا د را باید درست بجای خود باز داشت البته برای تمام آنها مقیاس داندان هست که در کتاب صداشناسی بحث میشود. در اینجا بطور اختصار می کوشیم که اندازه از نظر کی که سیم تری خرک تا شیطانک مرتعش می شود هر هست در نصف آن بود، دوری هنگام تزریل دست باز قرار گرفته و در دو سوم کی ان خوب می دو شکل ورود ان فرك بوده ما قرار کو هند است بقیه بوده ها را چشمی و بند روح از راه گوش می توان تصحیح نمود.
وقتی در هوای مرطوب یا خشک پوست تار تغییر می نماید تمام پرده ها رایتی به همان نسبت تغیر نماید این تغیر را بوسیله بند خرك که بچاکهای مختلف سیم گیر انداخته می شود تعمیر می توان نمود در این موضوع از معلم توضیح بخواهید.
15- در نواختن مضراب های راست باید مغراب را از بالا تو کج روی دو سیم انداخت که بهر دو سیم یک مقدار فشار آورد و صدای هر دو سیم تواماً بل قوت حادث شود و در هیچ حالی مغرب نباید سیم را بکند یعنی مثل چنان که سیم را می کشد با عث هدایت صدا بشود.
16- نادرا جای مرطوب نباید گذاشت گذشتنه ان خوب آن خراب شده و دسته می پیچان بوده های آن با تماس بهوای مرطوب رطوبت گرفتند یان می شوند. ازافتاب نین باید پوشاند زیرا پوست آن را خراب می نماید بنابراین به معنی از گوشی اویخته شود و یا در هوای معتدلی روی جای تاری که مطابق دستور نویسنده ساخته شدن قرار گیرد بهتر است.
برای محصل ناد و اجیت که طرز انداختی پوست ساز و بستن بوده و انداختن سیم را هر چه زود نو فرا بگیرد تا در هر روزه احتیاج به تار ساز نداشته باشد.
درباره ی استاد ابراهیم قنبری مهرو استاد علینقی وزیری
آن چه در اینجا شایان گفت است اینکه تار و سه تاری که عکس آنها در این دفتر آورده شده از لحاظ کاسه با تار و سه تارهای متداول یکی است ولی از لحاظ شکل دسته و سرپنجه متفاوت است که اکنون علت آن را شرح میدهیم.
سرپنجه ی تار و سه تارهایی که پیش از این متداول بود و اکنون نیز در بین دیگر نوازندگان و سازندگان رواج دارد نه تنها از نظر شکل ظاهری زیبا نبوده و با حرکت و فرم کلی کاسه ساز همخوانی ندارد، بلکه از نظر فنی زاویه ی کشش سیمها نادرست بوده و همچنین تعویض سیم ها به خصوص در تار با سختی و اشکال فراوان همراه است.
استاد ابراهیم قنبری مهر که از درخشان ترین چهره های سازنده ساز هستند و سازهای ساخت ایشان به خصوص ویولون در جهان از اعتبار ویژه ای برخوردار است متوجه این نکته شدند و آنرا به بهترین شکلی کامل کردند که هم از نظر شکل ظاهر زیباست و هم حرکت تمام سیم ها با یک زاویه و یک شیب به داخل سرپنجه صورت گرفته و نیازی هم به شیطانک پهن ندارند در تار همچنین عوض کردن سیم ها به راحتی انجام می شود و دسته ی ساز نیز گنیک است.
یعنی محل اتصال دسته به سرپنجه از قسمت وصل آن به کاسه نازکتر است که این خود مزیت بزرگی است و کسانی که از این سازها استفاده کنند راحتی آن را هنگام انگشت گذاری احساس خواهند کرد. امیدواریم که سازندگان و نوازندگان به اهمیت این ابداع پی ببرند و در آتیه همه ی سازهایی که ساخته خواهند شد، از نظر سرپنجه و دسته از این الگو پیروی کنند.
علینقی وزیری استاد علینقی خان وزیری از درخشان ترین چهره های موسیقی قرن اخیر است نمی توان تصور کرد که اگر زحمت و تلاش شبانه روزی این نابغه بزرگ موسیقی و شاگردان توانای ایشان مانند ابوالحسن خان صبا روح الله خالقی، موسی خان معروفی و…. نبود چه بر سر موسیقی این مرز و بوم می آمد.
از فعالیت های استاد میتوان تأسیس مدارس و انجمنها و کلوپ های، موسیقی هنرستان موسیقی به خط نت درآوردن آثار قدما مانند آقا حسینقلی و میرزاعبدالله نوشتن دستور تار و ویولن، رواج نت و تألیف و تصنیف آثار زیبای بسیار مانند سرود ای وطن، ژیمناستیک موزیکال بندباز، دخترک ژولیده دلتنگ خریدار تو رویای نیمه شب شکایت، نی، گلزار مشتاق و پریشان و ده ها اثر زیبای دیگر را نام برد که همه ی آنها الهام بخش موسیقی دان های زمان خود و متأخرین شدند.
این نکته قابل توجه است که خوانندگان بنامی چون بنان و خانم روح انگیز از شاگردان این مکتب بودند و حتا قمرالملوک وزیری خواننده ی فقید به واسطه احترام و ارزشی که برای استاد قائل بود نام خانوادگی خود را وزیری نهاد.
آقای روح الله خالقی آهنگساز و موسیقیدان فقید کتاب جالبی بنام سرگذشت موسیقی ایران نوشته اند که شرح موسیقیدانهای قدیم و زمان خود ایشان است و جلد دوم کتاب به استاد وزیری اختصاص یافته است بسیار خوب است که هنرجویان این کتاب را مطالعه و زندگی بزرگان از جمله استاد وزیری را سرمشق خود قرار دهند.
استاد وزیری در شهریور ماه ۱۳۵۸ در تنهایی خاموش شد، یاد ایشان گرامی باد.
خرید کتاب بیائید تار و سه تار بنوازیم دفتر اول
در همین سایت دلشاد موزیک شما می توانید کتاب بیائید تار و سه تار بنوازیم دفتر اول را به صورت آنلاین خریداری کنید.
همچنین بهتره بگیم سایت دلشاد موزیک بزرگترین آرشیو و فروشگاه آنلاین کتابهای حوزه موسیقی هست و شما میتوانید تقریبا هر کتابی که دلتون میخواهد رو در این کتابخانه پیدا کنید و به صورت آنلاین خرید کنید.
برای دیدن همه کتابها روی عکس یا لینک زیر کلیک کنید:
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.