مقدمه کتاب سی قطعه چهارمضراب برای سنتور
1. چهار مضراب اصطلاح چهار مضراب از روی نوعی آهنگ ضربی که استادان قدیم موسیقی ایران با تار می نواخته اند به وجود آمده است.
این نوع ضربیها ابتدا با چهار نواخت مضراب شروع میشده که نواختِ یکم و دوم به سیمهای سفید تار و نواخت سوم به سیمهای زرد و نواختِ چهارم به سیمهای تم اصابت میکرده و پایه ملودی محسوب می شده است.
بهترین نمونۀ آن چهار مضراب اصفهانی است که در ردیف اول ویولن استاد ابوالحسن صبا نوشته شده است.
2. فرم چهار مضراب چهار مضراب معمولاً با یک پایه شروع میشود به این ترتیب که یک یا دو میزان وزن مخصوصی برای قطعه در نظر گرفته میشود و کلیه جملات بعدی منتهی به این پایه اولیه میگردند.
در فرم چهار مضراب ممکن است که ملودیهای آن بسط همان پایه اولیه باشند یا ملودی های متنوع دیگری متناسب با پایۀ اصلی که با مهارت به پایه متصل می گردند، در نظر گرفته شوند.
بدون شک کلیه جمله های چهار مضراب باید مبین تکه ها و گوشه های ردیف موسیقی ایرانی باشند.
و البته رعایت تکنیک صحیح ساز از نکات مهم در ساختمان یک چهار مضراب است. تحول در چهار مضراب همان طوری که قبلاً گفته شد چهار مضراب در ابتدا همان چهار ضربه نواخت مضراب بوده است که به سیم های تار زده می شده و در تمام ردیف های موسیقی ایرانی کم و بیش این نوع ضربی به چشم می خورد.
استاد ابوالحسن صبا روی این فرم مطالعه بیشتری کرده و پایههای زیبایی خلق و ابداع کرده است و چند قطعه چهار مضراب برای ویولن ساخته که به چاپ رسیده و در دسترس عموم قرار دارد.
حبیب سماعی استاد سنتور نیز در پرورش ملودی روی پایۀ معین و استفاده از انواع مضراب های مختلف سنتور که در حقیقت معنی واقعی چهار مضراب است تبحر زیادی داشته و چند اثر از او نیز باقی مانده است.
در این کتاب اینجانب با استفاده از پایه های قدیمی مضراب های مخصوص سنتور یک دوره چهار مضراب برای گوشه های مهم دستگاه ها و آوازهای ایرانی ساخته ام و تقدیم دوستداران این ساز میکنم.
نا گفته نماند که در بعضی چهار مضرابها از ملودیهای استادان و ردیف قدیم موسیقی ملی نیز استفاده کرده ام، از قبیل درآمد چهار مضراب های شکسته تُرک و عُشاق دشتی که از ردیف های استاد صبا اقتباس شده و درآمد چهار مضراب عشاق اصفهان و چهار مضراب مخالف چهارگاه که از آثار حبیب سماعی است.
در خاتمه لازم میدانم از زنده یاد استاد حسین تهرانی که از راهنماییهای ارزنده اش در تألیف این کتاب
برخوردار بوده ام یاد کنم.
فرامرز پایور
اردیبهشت ۱۳۵۱
توضيحات تاب سی قطعه چهارمضراب برای سنتور
1. علامت (…….8) که در رو یا زیر قسمتی از نتها آمده برای این است که چنانچه نوازنده احساس کرد آن قسمت در بم یا ،زیر تنوع بیشتری ایجاد میکند میتواند آن را در اکتاوی که نشان داده شده اجرا کند والا تغییر آنها به اکتاوهای بم یا زیر اجباری نیست. به همین علت هم نتهای مزبور به وسیله 8 مشخص شده و اصل نتها در بم یا زیر نوشته نشده اند.
2. علامت (۷) که برای مضراب دست چپ است فقط در مواقع لزوم نوشته شده و وقتی که نمونه یک جمله مضراب گذاری شد بقیه جملههای شبیه به آن با همان مضراب تعیین شده قبلی اجرا میگردند، مگر در صورت تغییر مضراب.
3. کوک سنتور برای اجرای چهار مضرابهای کتاب حاضر عیناً مثل کوکی است که برای اجرای ردیف های سنتور استاد ابوالحسن صبا آماده میشود به استثنای موارد زیر:
الف: در چهار مضراب شور نُت (ر) در پوزیسیون اوّل سیم های (زرد باید گرن کوک شوند و در پوزیسیونهای دوم و سوم سیمهای سفید بکار خواهند بود.
ب: در چهار مضراب همایون نُت (می) خرک اول در پوزیسیون اوّل سیم های زرد بکار کوک شده در پوزیسیون های دوم و سوم سیمهای سفید کرن کوک میشوند.
ج) در چهار مضراب ماهور نُت (ر) در پوزیسیون دوم و سوم سیمهای (سفید) مثل پوزیسیون اوّل سیمهای زرد بکار کوک میشوند .
4) علامت های عرضی که در پرانتز و یا پشت کلید سل قرار دارند برای تأکید و یادآوری است.
5) در چهار مضراب های ابوعطا و حجاز نت (ر) در پوزیسیون اوّل سیمهای زرد مثل پوزیسیون دوم سیمهای سفید بکار کوک خواهند شد.
فهرست تاب سی قطعه چهارمضراب برای سنتور
- چهار مضراب شور
- چهار مضراب شهناز
- چهار مضراب رضوی
- چهار مضراب حسینی
- چهار مضراب سه گاه
- چهار مضراب زابل (سه گاه)
- چهار مضراب مخالف سه گاه)
- چهار مضراب ترک
- چهار مضراب شکسته (تُرک)
- چهار مضراب ابوعطا
- چهار مضراب حجاز
- چهار مضراب افشاری
- چهار مضراب قرائی
- چهار مضراب دشتی
- چهار مضراب عُشاق (دشتی)
- چهار مضراب همایون
- چهار مضراب چکاوک
- چهار مضراب بیداد
- چهار مضراب اصفهان
- چهار مضراب راجع
- چهار مضراب عُشاق (اصفهان) ……
- چهار مضراب چهارگاه
- چهار مضراب زابل (چهارگاه)
- چهار مضراب مخالف (چهارگاه)
- چهار مضراب ماهور
- چهار مضراب شکسته (ماهور)
- چهار مضراب دلکش
- چهار مضراب عراق و راک
- چهار مضراب نوا
- چهار مضراب نهفت
کتاب سی قطعه چهارمضراب برای سنتور اثر فرامرز پایور در ۱۱۲ صفحه توسط نشر ماهور منتشر شده است.
خرید آنلاین کتاب سی قطعه چهارمضراب برای سنتور
در همین سایت دلشاد موزیک شما میتوانید کتاب سی قطعه چهارمضراب برای سنتور یکی از معروفترین کتابها در زمینه موسیقی ایرانی را به صورت آنلاین خریداری کنید.
همچنین بهتره بگیم سایت دلشاد موزیک بزرگترین آرشیو و فروشگاه آنلاین کتاب های حوزه موسیقی هست و شما میتوانید تقریبا هر کتابی که دلتون میخواهد رو در این کتابخانه پیدا کنید و به صورت آنلاین خرید کنید.
برای دیدن همه کتابها روی عکس یا لینک زیر کلیک کنید:
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.