کتاب لطف تمبک اثر لیلا حکیمالهی
کتاب لطف تمبک در 140 صفحه توسط انتشارات ماهور منتشر شده است. هدف از این کتاب علاقهمند نمودن نسل جدید به ویژه کودکان و نوجوانان به ریتم در موسیقی ایرانی میباشد.
لیلا حکیمالهی با دنیای کودکان آشنایی کامل دارد و متناسب با روحیهی آنها از تمبک به عنوان مناسبترین ابزار برای افزایش علاقهی آنها به دنیای موسیقی و به طور خاص موسیقی ریتمیک ایرانی استفاده میکند. بازیها، ضربالمثلها و چیستانهای آورده شده در کتاب همزمان با تخلیهی انرژی کودکان، ذهن و بدن آنها را با ریتم آشنا میسازد.
مقدمهای در رابطه با تمبک
دربارهی نام تمبک با تنبک نظرات متفاوتی وجود دارد. بعضی از هنرمندان و موسیقیدانان مانند بهمن رجبی معتقد هستند که نام اصلی این ساز تنبک است و صورت نوشتاری تمبک به دلیل عطف شدن حرف “ن” به “ب” و شنیده شدن صدای “م” متداول میباشد اما نظرات دیگری هم وجود دارد که دلیل نامگذاری این ساز به تمبک را وجود تکنیکهای “تم” و “بک” در این ساز میدانند.
تنبک یا تمبک یکی از سازهای کوبهای اصیل ایرانی است که در دسته بندی سازهای طبلی جامی شکل قرار میگیرد.
این ساز از بخشهای متفاوت پوست، دهانهی بزرگ، تنه، پا، گلویی(نفیر) و دهانهی کوچک تشکیل شده است که بدنهی ساز در گذشته از جنسهای مختلف چوب، سفال و فلز ساخته میشده اما امروزه تنها با جنس چوب ساخته میشود.
نوازندگان هنگام نواختن تنبک از پوست و شیارهای روی تنه آن استفاده میکنند. در تمام دنیا، سازهای کوبه ای اولین گزینه برای آموزش ریتم به کودکان هستند.
کودکان به دلیل شیطنتهای ویژهی سنشان معمولا با سازهای کوبهای مانند تنبک بهتر ارتباط میگیرند و در هنگام بازی کردن و شعر خواندن به راحتی مفاهیم اولیهی موسیقی را نیز فرا میگیرند. تنبک مهمترین و مناسبترین ساز برای کودکان و نوجوانانی است که قصد دارند در مسیر آموزش موسیقی به صورت اصولی گام بردارند.
لیلا حکیمالهی
لیلا حکیمالهی موسیقیدان و نوازندهی موسیقی ایرانی، متولد سال 1343 است که او را بیشتر با دو کتاب لطف تمبک 1 و2 میشناسیم.
لیلا حکیمالهی برخلاف بسیاری از موسیقیدانان همدورهی خود معتقد است کودکان هم میتوانندبا موسیقی سنتی ایرانی ارتباط برقرار کنند و در صورت آموزش صحیح و اصولی متناسب با روحیهی کودکان و نوجوانان، موسیقی اصیل ایرانی برای آنها بسیار جذاب خواهد بود.
کتابهای دیگر لیلا حکیمالهی
- ماجراهای اصغری (بازی با دمب شیر)
- ماجراهای اصغری (آتیش بس)
- ماجراهای اضغری (بالاتر از سیاهی)
- این گوشه تا اون گوشه (مجموعه تصنیفهای ایرانی برای کودکان)
خلاصهای از کتاب لطف تمبک
لیلا حکیمالهی دربارهی کتاب موسیقی خود اینگونه توضیح میدهد:«قرار بود که کتاب لطف تمبک از همان ابتدا با نوار کاستی همراه باشد تا بچههایی که هنوز به مدرسه نرفته اند هم بتوانند به راحتی با آن آموزش ببینند.
موقعی که به طور آزمایشی آنها را با صدای خودم میخواندم و ضبط میکردم به این فکر افتادم که اگر بعضی از جملات آهنگین باشند بهتر در ذهن بچهها جا خواهند گرفت و شروع به ملودیگذاری روی درسها کردم.»
کتاب لطف تمبک با پنجاهوچهار درس به صورت شعر در کنار آوانویسی، نتنگاری و تصویر سازیهای زیبا کودکان را با انواع ضربهها در موسیقی و همچنین مفاهیم ریتم آشنا میسازد.
ساز تنبک در این کتاب به عنوان ساز اصلی ریتمیک ایرانی، به کمک لیلا حکیمالهی آمده است و در پایان، دستان کودکان برای اجرای بسیاری از تکنیکهای نوازندگی این ساز آماده میباشد.
ویژگیهای کتاب لطف تمبک
لیلا حکیمالهی کتاب لطف تمبک را با هدف آموزش ریتم در موسیقی سنتی ایرانی به کودکان نوشته و برای رسیدن به این هدف از ساز تنبک، شعر، بازی و تصویر نیز کمک گرفته است. کتاب دارای دو سیدی میباشد که به صورت جداگانه ارائه میشود.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.