فهرست مطالب کتاب مبانی نظری موسیقی ایرانی
مقدمه
فصل اول: نغمه و فاصله
1-1 صدا
2-1 نغمه
3-1 فاصله (بُعد)
سه فاصلهی بسیار مهم
چهار فاصلهی مهم دیگر
فاصلههای دیگر
4-1 دانگ
پرسش
فصل دوم: مفاهیم بنیادین
1-2 بستر صوتی، گام بالقوه و گام بالفعل
2-2 مُد و مقام
مُد
مقام
3-2 دستگاه و آواز
دستگاه
آواز
4-2 چند اصطلاح مهم
5-2 انواع گوشه
6-2 ردیف
جمع بندی فصل دوم
پرسش
فصل سوم: شناخت درآمدهای دستگاهها و آوازها
1-3 دستگاه شور
2-3 آواز ابوعطا
۳-۳ آواز بیات ترک
۳-۴ آواز افشاری
۳-۵ آواز دشتی
۳-۶ دستگاه نوا
۳-۷ دستگاه سهگاه
8-3 دستگاه چهارگاه
٩-٣ دستگاه همایون
۳-۱۰ آواز اصفهان
۳-۱۱ دستگاه ماهور
۳-۱۲ دستگاه راست پنجگاه
پرسش
فهرست منابع
مقدمه کتاب مبانی نظری موسیقی ایرانی
موسیقی ایرانی به همراه موسیقیهای عربی و ترکی خانوادهی بزرگی را تشکیل میدهد که بیش از هزار سال قدمت دارد. این خانواده قرنها دارای اصول و قواعد تقریباً واحدی بوده است و همهی فرهنگهای تشکیل دهندهی آن، در تدوین این قواعد نقش داشتهاند.
از حدود سه- چهار قرن پیش، رفته رفته، اعضای این خانوادهی بزرگ هر کدام راه جداگانهای در پیش گرفته و مسیرهای متفاوتی برای تحول خود برگزیدهاند. این تجزیه منجر به پیدایش خانوادههای موسیقایی کوچکتری، مثل خانوادهی موسیقی عربی (مشرق و مغرب) و خانوادهی موسیقی آسیای میانه و غیره شده است که با وجود پاره ای اختلافات، در بسیاری از مبانی نظری با هم اشتراک دارند.
در این میان، موسیقی ایرانی به همراه موسیقی آذربایجانی خانوادهی واحدی تشکیل میدهد که نکات مشترک فراوانی با موسیقی عراقی دارد.
تئوریهایی که در قرن حاضر برای موسیقی ایرانی نوشته شدهاند بیشتر به مبانی نظری موسیقی اروپایی توجه کردهاند تا به پیشینهی طولانی مباحث نظری در موسیقی ایرانی-عربی-ترکی و سالها است که ضرورت تدوین یک تئوری موسیقی ایرانی، برای آموزش در هنرستانها، که از دل همین موسیقی برآمده باشد احساس میشود.
کتاب حاضر که نتیجهی بیش از یک سال نشستهای مداوم و منظم شورای تخصصی مبانی نظری موسیقی ایرانی (از نیمهی تیرماه ۱۳۸۲ تا پایان مردادماه ۱۳۸۳) است برای پاسخگویی به این نیاز تألیف شده است. این کتاب، با آگاهی از اینکه نظام موسیقایی ایران در حال حاضر با گذشته تفاوتهایی دارد، مفاهیم نظری بنیادین را از رسالات نظری کهن اخذ کرده است.
این اصول و قواعد موسیقی ایرانی را از آنچه امروزه در عمل اجرا میشود استخراج کرده است. این اصول و قواعد، مربوط به موسیقی کلاسیک ایرانی است که آن را معمولاً «موسیقی ردیفی» مینامند.
مبنای تئوری حاضر، بنابراین، ردیف موسیقی ایرانی، به معنای عام آن است و از ملاک گرفتن یک ردیف واحد برای تدوین مبانی نظری موسیقی کلاسیک ایرانی اجتناب شده است.
تئوری هایی که در قرن حاضر برای موسیقی ایرانی نوشته شدهاند بیشتر به مبانی نظری موسیقی اروپایی توجه کردهاند تا به پیشینهی طولانی مباحث نظری در موسیقی ایرانی- عربی- ترکی و سالها است که ضرورت تدوین یک تئوری موسیقی ایرانی، برای آموزش در هنرستانها، که از دل همین موسیقی بر آمده باشد احساس میشود.
کتاب حاضر که نتیجهی بیش از یک سال نشستهای مداوم و منظم شورای تخصصی مبانی نظری موسیقی ایرانی (از نیمهی تیرماه ۱۳82 تا پایان مرداد سال ۱۳۸۳) است برای پاسخگویی به این نیاز تألیف شده است. این کتاب با آگاهی از اینکه نظام موسیقایی ایران در حال حاضر با گذشته تفاوتهایی دارد.
مفاهیم نظری بنیادین را از رسالات نظری کهن اخذ کرده و اصول و قواعد موسیقی ایرانی را از آنچه امروزه در عمل اجرا میشود استخراج کرده است.
این اصول و قواعد، مربوط به موسیقی کلاسیک ایرانی است که آن را معمولاً «موسیقی ردیفی» مینامند. مبنای تئوری حاضر، بنابراین، ردیف موسیقی ایرانی به معنای عام آن است و از ملاک گرفتن یک رديف واحد برای تدوین مبانی نظری موسیقی کلاسیک ایرانی اجتناب شده است.
خرید آنلاین کتاب مبانی نظری موسیقی ایرانی
در همین سایت دلشاد موزیک شما می توانید کتاب مبانی نظری موسیقی ایرانی را به صورت آنلاین خریداری کنید.
همچنین بهتره بگیم سایت دلشاد موزیک بزرگترین آرشیو و فروشگاه آنلاین کتاب های حوزه موسیقی هست و شما می توانید تقریبا هر کتابی که دلتون میخواهد رو در این کتابخانه پیدا کنید و به صورت آنلاین خرید کنید.
برای دیدن همه کتابها روی عکس یا لینک زیر کلیک کنید:
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.