این روزا وقتی با طرفدارای موسیقی پاپ راجع به موسیقی کلاسیک صحبت میکنیم اولین چیزی که به ذهنشون خطور میکنه یک سری آدم مسن با لباسهای مجلل و خفهکنندهاس که دارن به موسیقیهایی که توسط ارکستر ساخته شدن، گوش میدن.
چیزی که طرفدارن سایر سبکهای موسیقی مثل پاپ، راک، آر اند بی، آلترنوتیو و کلی سبک دیگه نمیدونن اینه که موسیقی کلاسیک روی اکثر سبکهای موسیقی تاثیرگذار بوده و شاید بقیه سبکها بدون موسیقی کلاسیک اصلا به وجود نمیومدن.
تفاوت موسیقی پاپ و موسیقی کلاسیک
توی این بلاگ قراره راجع به تفاوتها و شباهتهای موسیقی پاپ و کلاسیک حرف بزنیم. اگه دوس داری بیشتر راجع به این دو زانر باحال موسیقی بدونی، در ادامه هم با ما همراه باش.
موسیقی پاپ چیست؟
توصیف دقیق یک سبک موسیقی معمولا کار سختیه چون مرز خیلی باریکی بین انواع ژانرها و سبکهای موسیقی وجود داره بخاطر همین هم به وضوح نمیشه تعریفشون کرد.
به زبان دیگه موسیقی یک شکلی از هنر هست که در قلمرو مختص به خودش وجود داره و توصیف کردنش با کلمات اصلا کار راحتی نیست.
مشخصا میتونیم از کلمات استفاده کنیم مثلا پاپ، جاز، هیپ هاپ، بلوز، گرانج و کلی ژانر دیگه از موسیقی اما هرکدوم از اینا به چه معنا هستن؟ اصلا منظورشون چیه؟
موسیقی پاپ یک ژانر عظیم و فوقالعاده محبوب از موسیقی هست که جزو پرفروشترینهای بازار موسیقی به حساب میره و به راحتی از طریق رسانههای جمعی در دسترس همه قرار میگیره.
این سبک از موسیقی انتخاب اصلی و معمول ایستگاههای رادیویی، فیلمها، برنامههای تلویزیونی و سایر اشکال رسانه هست.
با توجه به اینکه به طور گسترده به بازار موسیقی عرضه میشه و به راحتی در دسترسه، اکثر مردم و عموم سریع و به آسونی باهاش ارتباط برقرار میکنن و تقریبا توی پلیلیست همه آدمهای دنیا دست کم یک ترک پاپ پیدا میشه.
این سبک از موسیقی به اینکه ریتمهاش تا مدتها در ذهن تکرار میشن و ایجاد فضای خوب و مثبت معروفه. خوشبختانه یا متاسفانه یک روی دیگه موسیق پاپ این روزها اینه که اصلا به مسائل سیاسی و اجتماعی نمیپردازه.
صرفا برای ایجاد حس خوب و محیط شاد ساخته میشه و تلاشش روی اینه که ذهن افراد برای مدت کوتاهی هم شده از سختیهای زندگی و دنیای واقعی دور کنه.
موسیقی پاپ در گذر زمان
روند تکامل موسیقی پاپ هم مثل توضیح کلامی سبکهای موسیقی جزو کارهای دشوار به حساب میره و هیچ تاریخ دقیقی براش وجود نداره اما بعضی شواهد میگن میگن که در سال 1950 برای اولین بار موسیقی پاپ متولد شد و موسیقی مدرن از اون زمان شروع شد.
البته موسیقی راک اند رول دهه 50 هم تاثیر عظیمی در به وجود اومدن سبک پاپ امروزی داشته.
به طور گسترده و زیاده پذیرفته شده که تولد موسیقی پاپ به قرن 18 و 19 برمیگرده. وقتی آفریقاییها به عنوان برده به آمریکا منتقل شدن، ریتمها و ملودیهای محبوبشون رو با خودشون به آمریکا و غرب آوردن.
از ترکیب موسیقی غربی و آفریقایی سبک موسیقی جدید ایجاد شد که اسمش رو گذاشتن «بلوز». در اوایل دهه 1900 موسیقی بلوز تنها سبک موسیقیای بود که توسط آمریکاییهای آفریقایی طبار نواخته میشد.
با این حال عده کمی هم بودن که به سبک موسیقی کلاسیک میپرداختن و حتی یاد گرفته بودن تا به سبک اروپاییها هارمونینوازی کنن. اینجا دقیقا همون نقطهای هست که موسیقی کلاسیک کم کم شروع به تاثیر گذاشتن روی موسیقی عامه یا همون پاپ امروزی میکنه.
وقتی ریتم سبک بلوز با هارمونی اروپایی و موسیقی کلاسیک ترکیب شد، موسیقی جاز به وجود اومد. بعد از این گروههای موسیقی متعددی که سبک اصلیشون موسیقی جاز و سویینگ بود به وجود اومدن که اتفاقا در اون دوره خیلی هم محبوب بودن.
بالاخره در دهه 1950 موزیسینهای اون دوره با ترکیب سبکهای جاز، سویینگ و ریتمیک ژانر باحال و هیجانانگیز راک اند رول رو به وجود آوردن.
رادیو همراه با تلویزیون که در اون زمان یک رسانه نسبتاً جدید به شمار میرفت برای تبلیغ و شناسوندن این شکل جدید از موسیقی به عموم مردم مورد استفاده قرار گرفت و اینجوری بود که سبک موسیقی popular که ما امروز اون رو با اسم «پاپ» میشناسیم به وجود اومد.
تفاوت بین موسیقی پاپ و موسیقی کلاسیک
وقتی که میخوایم سبک پاپ و سبک کلاسیک رو باهم مقایسه کنیم در نگاه اول کاملا مخالف هم به نظر میرسن.
با اینکه هردو ژانر مدت زمان خیلی طولانیای وجود داشتن و بهشون پرداخته شده اما مخاطبان سبک کلاسیک اکثرا افراد مسنتر هستن درحالی که سبک پاپ به نوعی جوانپسند به حساب میاد و بیشتر توسط افراد کم سن و سالتر ترجیح داده میشه.
در عین حال سبک کلاسیک خیلی بیشتر توسط مردم به شکل نوعی از هنر در نظر گرفته میشه و سبک پاپ معمولا توسط پیشکسوتان موسیقی خیلی مورد قبول نیست.
از اونجایی که آکوردهایی که در سبک موسیقی کلاسیک مورد استفاده قرار میگیرن پیچیدهتر هستن، در قیاس با سبک پاپ شنونده موقع گوش دادن به این نوع موسیقی باید توجه بیشتری داشته باشه تا جزئیات نهفته در موسیقی رو از دست نده.
تولید موسیقی در سبک کلاسیک نیازمند آشنایی اجمالی با انواع موسیقی و هنره در نتیجه اگه کسی بخواد وارد این بخش از موسیقی بشه لازمه تا کمی به صورت آکادمیک موسیقی یاد بگیری و با ریشههای این رشته هنری آشنا بشی.
در مقابل سبک پاپ بخاطر ریتم ساده و پرانرژی که با وکال و صدای خواننده ترکیب میشه برای عموم مردم جذابیت بیشتری داره و به همین دلیل تعداد طرفدارانش از سبک کلاسیک بیشتره.
تاثیر موسیقی کلاسیک به موسیقی پاپ
موسیقی کلاسیک که در دهه 18 و اوایل دهه 19 میلادی نواخته میشد، آجر اول موسیقی پاپ رو گذاشت و تاثیر زیادی روی این سبک از موسیقی گذاشت در نتیجه در طی همه این سالها تا امروز موسیقی پاپ کلی از اصول موسیقی کلاسیک رو در خودش گنجونده.
«کورس» یک ملودی کوتاه در همه آهنگها و قطعههاست که چندین بار تکرار میشه و اتفاقا قابل شناساییترین بخش موزیک هم هست و معمولا همه اول کورس آهنگ رو حفظ میشن.
کورس اولین بار در موسیقی کلاسیک به کار برده شد و بعد به موسیقی پاپ هم سرایت کرد.
تعداد زیادی از ستارههای موسیقی پاپ امروز موسیقی کلاسیک رو به شکل آکادمیک یاد گرفتن و استارت موسیقی رو با سبک کلاسیک زدن تازه حتی اگه اینطوری هم نباشه توی آثارشون میتونی رد پای موسیقی کلاسیک رو به وضوح ببینی.
این مسئله نه تنها در موسیقی تولید شده توسط موزیسینهای ناشناخته وجود داره بلکه توی آثار ساخته شده توسط خوانندهها، موزیسینها و نوازندههای معروف هم خیلی زیاد دیده میشه.
بعضی از خوانندههای مطرخ موسیقی راک هم به صورت عمومی اعتراف کردن که موسیقی و آهنگهایی که میسازن به طرز قابل توجهی از موسیقی کلاسیک و دوره موسیقی باروک تاثیر گرفتن.
آهنگهای راک مدرن زیادی وجود دارن که پیچیدگی و شدت هارمونیک از دوره موسیقی باروک رو در خودشون جا دادن.
خلاصه کلام
موسیقی مدرن شاید اونقدرهایی که فکر میکنیم هم مدرن نباشه. بعضیا میگن ظاهر ممکنه گولزننده باشه البته توی این مورد گوشاتون گول میخورن نه چشماتون.
موسیقی پاپ هم با وجود ظاهر مدرنیزه شده و امروزی، باطنش رو وقتی بشکافی میبینی که چقدر اصیل و با قدمته و چقدر روی فرهنگ امروز ما تاثیر میذاره.
اگه دلت میخواد موسیقی پاپ و یا حتی کلاسیک رو یاد بگیری خرید ساز باکیفیت و البته مرتبط خیلی خیلی مهمه.
استارت یادگرفتن موسیقی و ورود به دنیای هنر رو میتونی خیلی سریع با خرید ساز از دلشاد موزیک بزنی و ساز مورد علاقهات رو با بهترین قیمت و کیفیت به دست بیاری.