سازدهنی یا هارمونیکا، یک ساز بادی است که توسط نوازنده در دهان قرار میگیرد و با نواختن آن، صدایی مشابه صدای ساز های بادی را تولید میکند.
هارمونیکا، دارای صفحهای از فلز یا پلاستیک است که شامل چندین سوراخ مربع شکل است. این سوراخ ها، در یک لایه پوسته سخت و نازک قرار دارند که برای تولید صدا، بازیکن با دمیدن هوا به داخل سوراخ ها، بر روی صفحه سازدهنی فشار اعمال میکند. این عمل باعث تحریک رشتههای فلزی درون ساز دهنی میشود که با ایجاد لرزش، صدای هارمونیکا را تولید میکند.
چند نوع ساز دهنی داریم و ویژگی های هر یک چیست؟
هارمونیکا در موسیقی فرهنگهای مختلف بسیار پرکاربرد است و میتواند در انواع موسیقی شامل بلوز، جاز، کانتری، راک، فولک و غیره به کار برده شود. نواختن با هارمونیکا نیازمند تسلط به فنون مختلف نوازندگی است و میتواند برای افرادی با سلیقههای مختلف جذاب باشد.
درباره سازدهنی
ساز دهنی یکی از سازهای محبوب و پرکاربرد است که به عنوان ساز اصلی مورد استفاده قرار میگیرد. این ساز به عنوان سازی نمادین در موسیقی کاربرد دارد. گاهی اوقات دیده شده که گروهها و سبکهای مختلف موسیقی از این نوع ساز برای تهیه آهنگهای خود استفاده کردهاند. ساز دهنی جایگاه محکمی در تاریخ موسیقی دارد.
مسلم است که اولین قدم برای نواختن ساز دهنی، خرید آن است. نی هارمونیکا یا همان ساز دهنی معروف خودمان، سازی ظریف و گران است و خرید آن نیاز به شناخت و آگاهی دارد. بهتر است برای خرید آن به فروشگاههای معتبر در سراسر کشور مراجعه کنید.
بسیاری از افراد ترجیح میدهند برای شروع از نی دست دوم استفاده کنند؛ اما برای رعایت مسائل بهداشتی و حفظ کیفیت ساز، بهتر است از ساز دست دوم استفاده نکنید. با آموزش اصولی، شما میتوانید در کمترین زمان ممکن، مهارت نواختن با ساز دهنی یا همان نی هارمونیکا را به صورت مرحله به مرحله آموزش ببینید و آهنگ مورد علاقه خود را بنوازید.
در این مقاله قصد داریم به معرفی ساز دهنی، تاریخچه و بیان این که چند نوع ساز دهنی داریم، بپردازیم.
تاریخچه ساز دهنی
ساز دهنی نوعی ساز بادی است که قدمت آن به هزاران سال قبل باز میگردد. این ساز در طول سالیان متمادی، دچار تغییرات زیادی شده است تا به شکل سازی که امروز میشناسیم، درآمده است. اولین شکل ساز دهنی معروف به شنگ، در ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد در کشور چین اختراع شد و مورد استفاده قرار گرفت.
شنگ نوعی ساز آزاد با نی فلزی یا بامبو بود. برای تقویت صدا از شاخههای درخت بامبو در تهیه ساز استفاده میکردند. امروزه ساز دهنی، سازی شناخته شده و محبوب در سراسر جهان است و نسل جوان موسیقی در حال تلاش برای تطبیق این ساز با سبک موسیقی فعلی هستند. در قسمت بعد به بیان این که چند نوع ساز دهنی داریم، میپردازیم.
انواع ساز دهنی
در قسمتهای قبل به معرفی ساز دهنی و بیان تاریخچه آن پرداختیم. در این قسمت قصد داریم به بیان اینکه چند نوع ساز دهنی داریم، بپردازیم.
هر سازی در دنیای موسیقی انواع مختلفی دارد. ساز دهنی نیز از این قاعده مستثنی نیست. انواع مختلفی از ساز دهنی در بازار وجود دارد که هر کدام از آنها برای هدف خاصی طراحی شدهاند. برای آگاهی از اینکه چند نوع ساز دهنی داریم، به انواع آن اشاره میکنیم.
-
هارمونیکا دیاتونیک
رایج ترین نوع ساز دهنی که معمولاً افراد تازه کار و مبتدی از آن استفاده می کنند، هارمونیکا دیاتونیک است. این نوع ساز دهنی برای نواختن مقیاس اصلی یک کلید تهیه شده است؛ اما با تغییراتی در کوک آن می توان در کلید های دیگر نیز آن را اجرا کرد.
-
هارمونیکا کروماتیک
دومین نوع اصلی ساز دهنی موجود در بازار، ساز کروماتیک است که اغلب توسط نوازندگان ماهر مورد استفاده قرار می گیرد. ساز دهنی های دیاتونیک و کروماتیک از محبوب ترین انواع ساز دهنی هستند که در کنار خود دکمه ای دارند.
این دکمه به هدایت جریان هوا به نقاط ساز کمک می کند. کاربران می توانند ساز دهنی کروماتیک را با ۱۲، ۱۴ و یا ۱۶ کلید بسته به نیاز خود تهیه کنند. ساز دهنی کروماتیک به اجرای کوک انفرادی توسط نوازنده کمک شایانی می کند.
-
ترمولو هارمونیکا
سومین نوع از انواع ساز دهنی، ساز ترمولو است که قابلیت نواختن دو نی به شکل هم زمان را دارد. گام این نوع نی متفاوت از یکدیگر به صورت تیز و صاف است. ساز دهنی ترمولو در شرق آسیا برای نواختن آهنگ های محلی مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع ساز توسط افراد حرفه ای نواخته می شود. کشور های غربی کمتر از این نوع ساز استفاده می کنند.
-
هارمونیکا ارکسترال
ساز ارکسترال سازی تخصصی است و تنها در مواقع خاصی مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله برجسته ترین و بهترین انواع ساز دهنی تخصصی، سازدهنی ارکستری است که تنها در اجرا های ارکستری استفاده می شود. این ساز نوازندگان را به جهت دهی به دامنه و زیر و بم صدا و همچنین تغییر کلید ها هدایت می کند.
-
هارمونیکا چنگ گونگ
هارمونیکا چنگ گونگ سازی آسیایی است که بر خلاف سایر ساز دهنی ها، دهانه ای کشویی و متحرک دارد. این ساز دهنی از نوع ساز های دیاتونیک است و ۲۴ سوراخ دارد که ۳ اکتاو مختلف را پوشش می دهد.
-
ساز دهنی پیچ پیپ
ساز پیچ پیپ نیز از دیگر انواع ساز دهنی تخصصی موجود در بازار است که به عنوان راهنمایی برای خوانندگان و نوازندگان مختلف استفاده می شود. پیچ پیپ ها انواع مختلفی دارند. پیپ های کروماتیک برای اکتاو های ۱۲ نت و گروه های کر کاربرد دارند و پیپ هایی که برای نوازندگان زهی طراحی شده است تا به آن ها در جهت کوک سیم های باز روی ساز کمک کند.
-
هارمونیکا الکتریکی
هارمونیکا های الکتریکی و برقی امروزه تولید و به بازار عرضه می شوند. این نوع ساز دهنی تفاوت خاصی با انواع دیگر ساز دهنی های موجود در بازار ندارد. با این حال در داخل این ساز یک میکروفون تعبیه شده است که به وسیله آن از تقویت صدای تولید شده اطمینان حاصل می شود.
سخن آخر
در این مقاله به معرفی انواع ساز دهنی و بیان اینکه چند نوع ساز دهنی داریم، پرداختیم. این ساز با توجه به قدمتی که در موسیقی دارد، سازی اصیل و محبوب است که شما می توانید در مدت زمان کوتاهی نواختن آن را فرا بگیرید. برای شروع کار با ساز دهنی بهتر است نسبت به انواع آن و کاربرد های هر کدام آگاهی مختصری داشته باشید.
در این مقاله سعی کردیم اطلاعاتی کلی را در خصوص این ساز به شما ارائه دهیم و به این سؤال که چند نوع ساز دهنی داریم ، پاسخ دهیم. امیدواریم مطالعه این مقاله برای شما مفید واقع شود.
مجموعه دلشاد با سابقه طولانی خود در عرصه موسیقی، انواع سازدهنی را برای فروش به نمایش گذاشته است. شما همچنین می توانید کتاب های آموزش سازدهنی را نیز از مجموعه دلشاد خریداری کنید تا از صرف وقت و هزینه گزاف در آموزشگاه بپرهیزید.
مقایسه سازدهنی های دلشاد موزیک
سازدهنی کروماتیک ایستاپ مدل کینگ دریم King Dream
سازدهنی کروماتیک تاور Tower
سازدهنی ترمولو کیومی QI MEI
سازدهنی ترمولو گوگانگ GUO GUANG
سازدهنی دیاتونیک (Swan 1020 (Blues
ساز دهنی Golden Cup – 001
تماس بگیریدسازدهنی کروماتیک Qi mei 1040 – کیومی