آموزش کوک کردن تار | چگونه ساز تار را کوک کنیم؟
به عنوان یک نوازنده تار یا کسی که به تازگی مسیر آموزش این ساز رو شروع کردید، خیلی مهمه که بدونید چگونه میتوان ساز تار رو کوک کرد؟ اهمیت بالای کوک کردن تار و همچنین پیچیدگی و دشواری این فرایند باعث شده تا تصمیم بگیریم در این مطلب از مجله دلشاد موزیک به آموزش کوک کردن تار بپردازیم و اطلاعات لازم رو در این باره در اختیارتون قرار بدیم. برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه این مطلب رو از دست ندید…
دلایل خارج شدن تار از کوک
در اولین قدم برای آموزش کوک کردن تار باید دلیل خارج شدن سیمها از کوک رو بدونید! دلایل مختلفی وجود داره که باعث میشه تار از کوک خارج شه. رطوبت و دما، کیفیت کم تراش گوشی تار، ساختار ساز، تنظیم غلط پردههای تار و … از مهمترین این دلایل محسوب میشن.
توجه داشته باشید که کیفیت ساز تار میتونه نیاز به کوک کردن رو به طور قابل توجهی کاهش بده. معمولا قیمت تار با کیفیت نسبت به نمونههای کم کیفیتتر بیشتره.
کوک استاندارد تار
قبل از آموزش انواع کوک تار لازمه تا در مورد سیمهای این ساز کمی صحبت کنیم. تار، سازی خاص با 6 سیم که از طریق گوشی و سیمگیر به سال متصل میشن. سیمها به صورت دو به دو نواخته میشن. یعنی در زمان نوازندگی دو سیم بالا، دو سیم وسط و دو سیم پایین انگشتگذاری میشه. به همین دلیل هم، زمان کوک کردن نیازه تا جفت سیمها رو با هم کوک کنیم. البته کوک کردن جفت سیم بم یا همون جفت سیم بالایی یکم متفاوتتره!
کوک پایه یا استاندارد که برای مبتدیان توصیه میشه، معمولا به صورت دو، دو، سل، سل، دو، دو (C C G G C C) باید تنظیم شه. در این کوک، سه سیم اول و پنجم، دقیقا یک نت را تولید میکنن و سیم آخر (بمترین سیم) نیز نت دو را با یک اکتاو پایینتر به صدا درمیاره.
جالبه بدونید تار تنها به یک کوک محدود نمیشه. بسته به دستگاه موسیقی که نوازنده قصد اجرای اون رو داره، کوکهای دیگهای هم مورد استفاده قرار میگیرن. مثلا کوک دو، دو، سل، سل، ر، ر و همچنین کوک دو، دو، فا، فا، دو، دو از کوکهای خاص و رایج توی موسیقی ایرانی هستن که میتونن تغییرات مختلفی رو در صدای تار ایجاد کنن.
کوک کردن تار با تیونر یا اپلیکیشن
خوشبختانه امروزه با پیشرفت تکنولوژی، ابزارهای دقیق و کارآمدی مثل تیونرهای الکترونیکی و اپلیکیشنهای موبایل در دسترس هستن که فرآیند کوک کردن رو بسیار ساده و دقیق میکنن.
تیونر با دریافت صدای هر سیم فرکانس اون رو اندازهگیری کرده و نت مربوطه رو به صورت دقیق نمایش میده. این ابزار به نوازنده کمک میکنه تا با تنظیم دقیق گوشیهای سیم، به کوک استاندارد مورد نظر برسه. برای استفاده از تیونر کافیه دستگاه رو روشن کرده و فرکانس رو روی 440 هرتز تنظیم کنید. بعد با نواختن هر سیم و توجه به نمایشگر تیونر، گوشی سیم رو به آرامی بچرخونید تا به نت دلخواه برسه. با تکرار این کار برای تمام سیمها، تار شما در کوک استاندارد قرار خواهد گرفت.
لازمه بدونید استفاده از تیونر نه تنها به شما کمک میکند تا در زمان کمتری تار خود رو کوک کنید، بلکه دقت کوک رو هم به طور قابل توجهی افزایش میده. برای همین صدایی دلنشینتر و با کیفیتتر از ساز خود خواهید شنید.
یک سری اپلیکیشنهای مخصوص کوک کردن تار هم وجود داره که دقیقا مثل تیونر عمل میکنن و میتونید ازشون استفاده کنید.
کوک کردن سیم اول تار
متخصصان برای آموزش کوک کردن تار توصیه میکنن که برای شروع بهتره از پایینترین سیم یعنی سیم اول شروع کنید. تار رو در حالت معمول نواختن روی پا قرار بدید تا وزن ساز روی پای شما باشه. بعد با مضراب به سیم اول ضربه بزنید. دقت کنید که مضراب تنها به سیم اول برخورد کنه و به سیمهای مجاور نخوره. در این مرحله تیونر رو نزدیک سیم اول قرار بدید تا صدای سیم رو دریافت کنه. بعد از اینکه تیونر نت تولید شده توسط سیم رو نشون داد، با توجه به نت نمایش داده شده روی تیونر، اقدام به تنظیم کوک سیم کنید. برای این کار باید از گوشی استفاده کنید.
بعد از نواختن سیم اول و مشاهده نت نمایش داده شده روی تیونر، اگر نت نشون داده شده بمتر از نت استاندارد بود، باید گوشی سیم رو در جهت خلاف عقربههای ساعت بچرخانید تا سیم سفتتر و صدا زیرتر بشه. این کار به خصوص زمانی که نتهای نمایش داده شده سی (B)، سی بمل (Bb)، لا (A) یا نتهای بمتر هستن، ضروریه. برعکس اگر نت نمایش داده شده روی تیونر زیرتر از نت استاندارد بود، مثلا ر بمل (Db)، ر (D)، می بمل (Eb) یا نتهای زیرتر، باید گوشی سیم رو در جهت عقربههای ساعت بچرخانید تا سیم شلتر و صدا بمتر شه.
کوک کردن سیم دوم تار
کوک کردن سیم دوم تار خیلی شبیه به سیم اوله! برای همین بعد از نواختن سیم دوم با مضراب، باید نت نمایش داده شده روی تیونر رو بررسی کنید تا اگر این نت بمتر از نت دو (C) بود، گوشی سیم را در جهت خلاف عقربههای ساعت و اگه زیرتر از نت دو بود، گوشی رو در جهت عقربههای ساعت بچرخونید. برای اینکه مطمئن بشید صدای دو سیم اول یکسانه اونا رو هم زمان بنوازید!
کوک کردن سیم های وسط تار (سیم های سل)
سیمهای وسط تار که معمولاً زرد رنگ هستن هم به همین روش سیم بالا و پایین کوک میشن، اما نت استاندارد برای این سیمها سل (G) هست. اگر نت نمایش داده شده بمتر از سل بود، گوشی سیم رم سفت و اگر زیرتر بود، نیازه گوشی رو شل کنید. هنگام کوک کردن سیمهای زرد دقت بیشتری داشته باشید، چرا که این سیمها نرمتر از سیمهای سفید هستند و احتمال پاره شدن آن ها بیشتره.
کوک کردن سیم های بم تار
سیمهای پنجم و ششم تار سیمهای بم هستن. سیم پنجم این ساز مثل سیمهای اول و دوم روی نت دو (C) کوک میشه. برای کوک کردن سیم ششم که بمترین سیم محسوب میشه، به دلیل ضخامت بیشتر، نیاز به فشار زیادتری وجود داره. برای این کار میتونید کف دست خود رو روی گوشی سیم قرار بدید و با کل دست گوشی رو بچرخونید.
جالبه بدونید نت استاندارد برای سیم ششم دو (C) اما یک اکتاو بمتر از سیمهای اول و پنجم هست. به همین دلیل توی تیونر، در کنار علامت نت دو، عدد 3 هم نمایش داده میشه.
تار و لوازم جانبی تار از کجا بخریم؟
اگه به دنبال خرید تار یا ثبت سفارش لوازم جانبی تار هستید، ما دلشاد موزیک رو به شما توصیه میکنیم. تیم متخصص ما در این مجموعه نهایت تلاش خودشونو به کار میگیرن تا بالاترین کیفیت سازها و لوازم جانبی رو در قبال دریافت هزینهای مناسب در اختیار شما قرار بدن. خبر خوب اینکه شما حتی میتونید محصول مورد نظر رو به صورت اقساطیو در 4 مرحله بازپرداخت بدون نیاز به ضامن یا پرداخت بهره هم بخرید.
امکان دریافت مشاوره رایگان، امکان خرید به دو صورت آنلاین و حضوری، تضمین کیفیت و اصالت کالا و امکان تعویض و مرجوع کردن محصولات به مدت دو هفته، از مهمترین مزایای خرید از دلشاد موزیک محسوب میشن.
سوالات متداول
ساز تار چند سیم داره؟
ساز تار 6 سیم داره.
کوک کردن تار به صورتی دستی راحتتره یا با تیونر؟
کوک کردن تار با تیونر راحتتره.
کوک کردن تار رو از کدوم سیم شروع کنیم؟
کوک کردن تار رو از پایینترین سیم شروع کنید.