آموزش تعویض پوست تنبک
شل یا سفت شدن پوست تنبک از جمله مشکلات مهمی که روی صدای تولید شده این ساز تاثیر گذاره و باعث میشه که نوازنده به تعویض پوست ساز نیاز داشته باشه. همین موضوع باعث شده تا هر روز شاهد نوازندگان زیادی باشیم که برای تعمیر پوست تنبک به مراکز تعمیراتی ساز مراجعه میکنن. قصد داریم در این مطلب از مجله دلشاد موزیک به شما تعویض پوست تنبک در 4 مرحله را آموزش بدیم. پس اگر به دنبال تعمیر و یا عوض کردن پوست تنبک خود هستید در ادامه با ما همراه باشید…
مرحله اول تعویض پوست تنبک: قرار دادن ساز در آب
در اولین مرحله از آموزش تعویض پوست تنبک با قرار دادن ساز در آب، پوست قدیمی ساز رو در بیاریم. بسته به نوع پوست از دو روش برای این کار میتونید استفاده کنید. اگر پوست شما بافت فشرده و چگالی بالایی داره مثل پوست شتر، باید اول یک تشت مناسب انتخاب کنید و کمی آب درون اون بریزید، بعد تنبک رو درون آب قرار بدید. توجه کنید که آب نباید از لبه ساز بالاتر بیاید! بعد از حدود یک ساعت، پوست نرم شده و به راحتی جدا میشود.
اگر پوست سازتان منافذ زیادی داره مثل پوست بز، خیس کردن مستقیم ساز میتواند به بدنه آن آسیب برساند. بنابراین بهتر است یک پارچه نخی را خیس کرده و دور تا دور لبه ساز بپیچید. بعد از یکی دو ساعت، پوست آماده جدا شدن است.
مرحله دوم عوض کردن پوست تنبک: در آوردن کامل پوست ساز
در مرحله دوم تعویض پوست تنبک، با احتیاط کامل پوست قدیمی رو جدا میکنیم. برای این کار، یک پیچ گوشتی دوسو و یک پارچه نرم تهیه کنید. پارچه را زیر پیچ گوشتی قرار بدید تا از ایجاد خط و خش بر روی بدنه ساز جلوگیری شود. سپس، با استفاده از پیچ گوشتی به عنوان اهرم، پوست را به آرامی از چوب جدا نمایید. توجه داشته باشید که بسیاری از سازندگان برای محکم کردن پوست از منگنه استفاده میکنند که روشی استاندارد نیست!
تمامی منگنهها را با دقت بردارید تا به کیفیت صدای ساز لطمهای وارد نشود. با انجام این مراحل و رعایت نکات ایمنی، پوست قدیمی به طور کامل از ساز جدا خواهد شد و میتوانید پوست جدید را نصب کنید.
مرحله سوم تعویض پوست تنبک: لبه سازی و کنترل طوقه ساز
قبل از نصب پوست جدید، حتما به بررسی دقیق لبهها و طوقه ساز خود بپردازید. این کار بسیار مهمه و به شما کمک میکنه تا از کیفیت صدای سازتون مطمئن شید. اگر لبههای ساز به درستی تراشیده نشده باشن، ممکنه صدای دلنشین و زنگاری که انتظار دارید رو نشنوید. پس این فرصت را از دست ندهید و با دقت تمام، لبهها را بررسی کنید. این کار فقط یک بار نیازه و برای همیشه صدای سازتان رو تنظیم میکنه. بسیاری از سازهای موجود در بازار، به دلیل تولید انبوه و کمبود وقت سازندگان، نیاز به این مرحله از تنظیم را دارن.
مرحله چهارم از تعمیر پوست تنبک: کشیدن پوست روی ساز (پوست کشی تنبک)
آخرین مرحله تعویض پوست تنبک مربوط به کشیدن پوست جدید روی بدنه سازه. برای این کار، به چسب چوب، کش، چکش و میخهای بنفش کوچک نیاز دارید. ابتدا باید لبههای داخلی ساز را به طور یکنواخت به چسب آغشته کنید. باید دقت کنید که چسب به هیچ قسمت دیگهای از ساز نچسبه. اگه این اتفاق افتاد، میتونید در صورت نیاز، با یک پارچه نمدار اون رو تمیز کنید. سپس پوست جدید رو روی بدنه قرار داده و با استفاده از میخ و چکش، اون رو محکم کنید. فراموش نکنید که پوست رو به طور یکنواخت بکشید تا صدای ساز به بهترین شکل تنظیم شود. برای داشتن صدایی مطلوب، بهتره از کش برای تنظیم کشش پوست استفاده کنید.
پس از تعویض پوست تنبک، نیازه که با دانستن نکات مهم نگهداری از پوست تنبک عمر مفید ساز خود رو به طور قابل توجهی افزایش دهید.
ساز تنبک از کجا بخریم؟
بعد از مطالعه آموزش تعویض ساز تنبک، احتمالا با این سوال روبهرو بشید که برای خرید تنبک بهتره کدوم مجموعه رو انتخاب کنیم؟
اگه قصد خرید ساز تنبک رو دارید، بهتره سراغ دلشاد موزیک که قدیمیترین نمایندگی فروش انواع ساز توی تهرانه برید. این مجموعه با فروش آنلاین و حضوری امکان خرید رو برای همه عزیزان از سراسر ایران فراهم کرده. دوستانی که بودجه کافی برای خرید ساز به صورت نقد رو ندارن، میتونن با انتخاب گزینه خرید اقساطی بدون ضامن و بهره محصول دلخواه خود رو ثبت سفارش کنن. خبر خوب اینکه به مدت دو هفته زمان برای تعویض محصول خریداری شده هم خواهند داشت.
سوالات متداول
آیا با ساز تنبک فقط میتوان سبکهای سنتی از موسیقی نواخت؟
خیر، با استفاده از ساز تنبک امکان نواختن سبکهای مدرن و سنتی وجود داره.
یادگیری ساز تنبک چقدر طول میکشه؟
زمان یادگیری ساز تنبک بسته به استعداد، تلاش، میزان تمرین و … متفاوته.
بهترین پوست تنبک برای نواختن قطعات ظریف کدومه؟
پوست بز، بهترین پوست ساز تنبک برای نواختن قطعات ظریف محسوب میشه.