موسیقی می تواند تاثیرات شگفت انگیزی بر روی نوزاد یا کودک شما حتی پیش از تولد داشته باشد. زمینه های مختلف رشد در نوزادان در معرض موسیقی سریع تر و بهتر شعله ور می شود.
نقش و تاثیر موسیقی بر روی نوزادان
اگر کودک شما در مراحل ابتدایی زندگی، وقتی هنوز نوزاد است، در معرض صدای موسیقی قرار بگیرد احتمالا کودکی سالم تر خواهد بود و رشد بهتری خواهد داشت. در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا با تاثیر موسیقی بر روی نوزادان بیشتر و بهتر آشنا شوید.
لالایی، نوعی موسیقی تاثیر گذار
شاید تصور کنید که منظور ما از موسیقی، فقط آهنگ است! اما اینطور نیست. لالایی ها نوعی از موسیقی هستند که تاثیر مثبت بسیار زیادی بر روی نوزادان می گذارند.
هنگامی که نوزاد پیش از خواب به لالایی گوش می دهد، ضربان قلبش به شرایط نرمال و مناسبی می رسد و درنتیجه، خواب بهتر و آرامش بیشتری را تجربه خواهد کرد. موسیقی ها نیز مانند لالایی ها می توانند تاثیر مثبتی بر خواب نوزادان داشته باشند.
فراموش نکنید، همانطور که موسیقی بخش بزرگی از زندگی بزرگسالان است، بخش بزرگی از زندگی نوزادان را نیز تشکیل می دهد.
تاثیر موسیقی بر جنین در رحم
همانطور که اشاره کردیم، موسیقی بر روند رشد نوزاد، حتی پیش از تولد نیز تاثیرگذار است. موسیقی در دوران بارداری نه تنها برای مادر (خانم باردار) آرامش بخش و نشاط بخش است، بلکه تاثیرات بسیار مثبتی بر روی جنین نیز خواهد داشت.
مطالب علمی نشان داده اند که جنین در حدود هفته شانزدهم تا هجدهم بارداری، اولین صدا ها را می شنود. تحقیقات علمی ثابت کرده اند که موسیقی بر رشد مغز، پیش از تولد، نقش پررنگی دارد.
در هفته بیست و چهارم بارداری، گوش های جنین شروع به رشد می کنند و این رشد، بسیار سریع اتفاق می افتد. در چند ماه آخر بارداری، رشد جنین به حدی می رسد که سر خود را در واکنش به سر و صدا ها می چرخاند.
جنین در همین هفته های پایانی است که می تواند صدای مادر، زبان مادری، الگو های کلمات و… را تشخیص دهد. تاثیر موسیقی بر روی نوزادان نیز از همین هفته های آخر به اوج خود می رسد.
بهترین موسیقی ها برای جنین و نوزاد
شاید برایتان این پرسش پیش بیاید که مادر باردار چه نوع موسیقی ای گوش بدهد؟ و یا برای نوزاد خود چه موسیقی ای پخش کنید؟ همانطور که اشاره شد، در سه ماهه سوم بارداری، کودک می تواند موسیقی ها را بشنود.
موسیقی کلاسیک، صدا های ملایم مانند لالایی ها، ملودی های آرام و زیبا که الهام بخش شادی هستند، بهترین گزینه برای جنین و نوزادان محسوب می شوند.
همانطور که توضیح دادیم در موسیقی برای نوزادان، از سازهای مختلفی استفاده می شود که برای آنها ملایم و آرامشبخش هستند.سازهایی که صدای بلند و پرتنش ندارند و صدای ملایم و آرامش بخش دارند، برای نوزادان مناسب هستند.
نوزادان به دلیل داشتن سیستم عصبی حساس و ضعیف، به صداهای بلند و شدید حساسیت بیشتری دارند و این میتواند به ایجاد استرس در آنها منجر شود.
برخی از سازهایی که معمولاً در موسیقی برای نوزادان استفاده می شوند، عبارتند از:
- پیانو: با صدای آرام و ملایم خود، پیانو از سازهای مناسب برای نوزادان است.
- گیتار: گیتار با صدای خود آرامشبخش است و برای نوزادان بسیار مناسب است.
- ویولن: به دلیل صدای گرم و زیبایی که تولید میکند، معمولاً به عنوان یکی از سازهایی که موجب آرامش و خلوص در ذهن میشود شناخته شده است.
- فلوت: صدای فلوت به دلیل ملایم بودن و صدایی که به نسبت سایر سازها دارد، به عنوان یک ساز ارامشبخش شناخته شده است.
- آواز: آواز با صدای آرامشبخش خود، میتواند برای نوزادان بسیار مناسب باشد.
هدف استفاده از سازهای مختلف در موسیقی برای نوزادان، ایجاد آرامش و آرامش برای آنها است.
تاثیر موسیقی بر رشد مغز نوزاد
نوزادی که از ابتدای تولد و یا دوران جنینی در معرض صدای موسیقی، قرار می گیرد از لحاظ رشد مغز به گونه ای تاثیر می پذیرد که مهارت های آمادگی شروع مدرسه به ویژه یادگیری زبان و مهارت های خواندن را به نحوه بهتری یاد می گیرد.
خوب است در این میان، به این نکته نیز اشاره کنیم که یادگیری نواختن آلات موسیقی در کودکی نیز می تواند یادگیری ریاضی را بهبود بخشد. به طور کلی، موسیقی چنان تاثیری بر رشد مغز نوزاد دارد که امکان پیشرفت را در دوران تحصیل و مدرسه بیشتر می کند.
مارک جود ترامو، عصب شناس و موسیقی دان دانشگاه هاردارد، در طی تحقیقی در خصوص تاثیر موسیقی بر روی نوزادان به این نتیجه رسیده است که همه انسان ها با توانایی ذاتی موسیقی به دنیا می آیند.
موسیقی می تواند به کاربرد های عملی مرتبط با یادگیری، درمان ناشنوایی و بهبود کم شنوایی منجر شود. حتی موسیقی بر روی کاهش درد نیز تاثیر خواهد داشت.
ترامو همچنین اذعان کرده است که برخی از بیمارستان ها موسیقی پس زمینه ملایم در بخش مراقبت های ویژه برای نوزادان نارس پخش می کنند.
تاثیر موسیقی بر روی نوزادان نارس این است که سریع تر وزن اضافه می کنند و معمولا این نوزادان در مقایسه با نوزادانی که در معرض صدای موسیقی نیستند، زودتر بیمارستان را ترک می کنند.
تاثیر موسیقی بر اجتماعی شدن فرزند
گوش کردن به یک موسیقی و در درجات بالا، نواختن آن، سر و صدایی خاصی را در مغز فرزند نوزاد یا کودک شما به وجود می آورد که باعث می شود نوزاد احساس کند با اطرافیان خود در حال ارتباط گرفتن است.
موسیقی در سنین پایین و ماه های اولیه تولد به کودکان کمک می کند تا خود را بیان کنند و احساسات خود را با اطرافیان به اشتراک بگذارند.
نوزادان و کودکان در پاسخ به موسیقی ای که می شنوند، تاب می خورند، جهش می کنند، دستان خود را حرکت می دهند و به طور کلی واکنش ها و پاسخ های فیزیکی نشان می دهند. تمام این واکنش ها، تاثیر موسیقی بر روی نوزادان را نمایان می کند.
هنگامی که نوزاد کمی بزرگ تر می شود، می تواند موسیقی های خود را بسازد. در پاسخ به یک موسیقی لبخند بزند و کمی بعد تر، کلمات را تکرار کند. در حقیقت موسیقی، نوزادان و کودکان را تشویق می کند که از کلمات استفاده کنند و آن ها را به خاطر بسپارند و حفظ کنند.
با توجه به آنچه تا کنون گفتیم، می توانیم بگوییم که موسیقی بر توانایی نوزاد در ارتباط با دیگران تأثیر می گذارد و بر مدار های مغزی درگیر در همدلی، اعتماد و همکاری تأثیر گذار است.
ابراز عشق و تعامل و شادی، دستاورد موسیقی برای کودکان است. والدین می توانند با دانستن اینکه تاثیر موسیقی بر روی نوزادان و کودکان چیست، بر رشد کودک خود تأثیر بگذارند و مهارت های اجتماعی او را تقویت کنند.
نتیجه گیری
تاثیر موسیقی بر روی نوزادان و کودکان حتی پیش از تولد موضوع جالب و بحث برانگیز این روزهای موسیقی است که علاقه مندان و پژوهشگران زیادی را به سوی خود جذب کرده است.
تحقیقات علمی توانسته اند تاثیر مثبت موسیقی بر نوزادان را اثبات کنند. ما در این مطلب سعی کردیم تا مهم ترین این تاثیرات را برای شما توضیح دهیم.
امیدواریم تا با آگاهی از این تاثیر، در دوران بارداری و پس از آن، موسیقی های ملایم، امید بخش و آرامش بخشی را برای نوزادان خود انتخاب کنید تا رشد بهتری داشته باشند و در آینده کودک سالم تری باشند.