کتاب ردیف آوازی موسیقی سنتی ایران به روایت محمود کریمی
ردیف آوازی حاضر توسط استاد محمودکریمی، یکی از معروف ترین استادان موسیقی سنتی ایران، خوانده و ضبط شده است. در این چاپ کتاب ردیف آوازی موسیقی سنتی ایران، برخلاف چاپ اول که گونههای ملودیک هم نوشته شده بودند تا بتوان آنها را به سهولت با یکدیگر مقابله و تجزیه و تحلیل کرد، شیوهی نت نویسی به صورت معمولی و ساده نوشته شده است تا هدف تعلیمی آن قابل دسترس باشد.
مقدمه ای درباره ردیف آوازی موسیقی سنتی
ردیف در واقع مجموعه ای از ملودی های سنتی موسیقی ایرانی هست که در روایت های مختلف سازی و آوازی با نظم و ترتیب خاصی در قالب دستگاه ها و آواز های مختلف تقسیم شده است.
ردیف های آوازی نوعی از ردیف های دستگاهی هستند که همراه با شعر است که طراحی گردش آهنگ در مقام ها و گوشه هایشان به تبعیت از تاکید ها و وزن های شعر ها هست که عموما در قالب غزل هستند.
طراحی ملودی در ردیف های آوازی متناسب با توانایی حنجره آوازخوان ایرانی است. دو ردیف آوازی مشهور یعنی ردیف های عبدالله دوامی و محمود کریمی در قیاس با ردیف آوازی های مکتب أصفهان بسیار مختصر هستند.
محمود کریمی
محمود کریمی در سال ۱۳۰۶ در تهران متولد شده است و آواز را به صورت پراکنده و با استفاده از منابع مختلف یاد گرفت و در سال ۱۳۳۰ توانست به کلاس های عبدالله دوامی برود. او در طی ۲۰ سال توانست ردیف سه تار را نزد محمد ایرانی مجرد یاد گرفت.
او در وزارت فرهنگ و هنر همکار استادانی مثل ابوالحسن صبا و علی اکبر شهنازی و عبدالله دوامی بود و در همان سال ها در هنرستان موسیقی ملی تدریس میکرد. او شاگردان زیادی مثل شهرام ناظری، حسام الدین سراج، سیمین غانم، نصرالله ناصر پور، هوشمند عقیلی و … را به دنیای موسیقی معرفی کرد.
در جشن هنر شیراز محمود کریمی برای اولین بار دستگاه راست پنجگاه را اجرا کرد و همجنین همکاری هایی با فرامرز پایور و حسین تهرانی در تلویزیون ایران داشته است.
محمد تقی مسعودیه
محمدتقی مسعودیه در ۱۳۰۶ در مشهد متولد شده است. او یکی از موسیقی دانان و آهنگسازان ایرانی بود که او را به عنوان پدر انتوموزیکولوژي ایران میشناسند. او با یادگیری نواختن ویولن به موسیقی گرایش پیدا کرده است. او در سال ۱۳۲۵ موفق به دریافت دیپلم ادبی از مدرسه دارالفنون تهران شد.
در سال ۱۳۲۹ موفق شد مدرک کارشناسی خود را در رشته های حقوق قضایی و دیپلم عالی موسیقی از هنرستان عالی موسیقی دریافت کند.
او در سال ۱۳۴۷ موفق به اخذ دکترای تخصصی در رشته ی موزیکولوژی و اتنوموزیکولوژي شد و رساله ی دکترای خود را با عنوان آوانویسی دستگاه شور و تجزیه و تحلیل آن منتشر نمود و یک سال بعد در دانشگاه هنر و دانشگاه علم و فرهنگ مشغول به تدریس شد.
همچنین او را پایه گذار موسیقی آکادمیک ذر ایران میدانند چون بسیاری از درس های تخصصی مربوط به موسیقی مثل تاریخ موسیقی اروپا، هارمونی پیشرفته و پراتیک، سازشناسی، ارکستراسیون، ترانسکریپسیون و مباحث گوناگون انتوموزیکولوژی را وارد دانشگاه کرد.
خلاصه کتاب ردیف آوازی موسیقی سنتی ایران به روایت محمود کریمی
کتاب ردیف آوازی موسیقی سنتی ایران برای ساز نی آوانویسی و اجرا شده است به این دلیل که ساز نی یکی از نزدیکترین سازها به حنجره انسان است و شاید به همین دلیل اجرای آواز با ردیف آوازی برای این ساز مناسب تر است.
آنچه در آوانویسی ها برای این ساز مدنظر بوده است اجرای چپ کوک دستگاه شور و متعلقات آن یعنی آواز ابوعطا، بیات ترک، افشاری و دشتی است بخاطر اینکه در اجرای چپ کوک با ساز نی توالی حرکت از گستره صوتی بم به زیر است و نسبت به اجرای راست کوک در ساز نی بهتر قابل اجرا است.
بخش های مختلف کتاب ردیف آوازی موسیقی سنتی ایران به روایت محمود کریمی
- دستگاه شور
- آواز ابوعطا
- آواز بیات ترک
- آواز دشتی
- آواز افشاری
- دستگاه همایون
- آواز بیات أصفهان
- دستگاه چهارگاه
- دستگاه ماهور
- صفیر راک
- دستگاه راست پنجگاه
- دستگاه نوا
ویژگی ها و اهداف کتاب ردیف آوازی موسیقی سنتی ایران به روایت محمود کریمی
در این کتاب ردیف آوازی به صورت ساده و معمول آوا نویسی شده است. بدون اینکه ملودی های مترادف دقیقا زیر هم نوشته شوند و همخ علایمی که در آوانویسی کتاب موسیقی اول توضیح داده شده است در مجموع آوانویسی کتاب دوم نیز صدق میکند.
کتاب های دیگر محمود کریمی
- کتاب جواب آواز به روایت استاد محمود کریمی برای تار و سه تار
- کتاب هفت دستگاه و پنج آواز موسیقی ایرانی برای سنتور
کتاب های دیگر محمد تقی مسعودیه
- کتاب ساز های ایران شامل ۱۲ جلد شامل مقدمات، آذربایجان، گیلان و مازندران، ترکمن، خراسان، سیستان و بلوچستان، بوشهر، لرستان، بندرعباس، کردستان، زورخانه، سازهای سنتی است.
- مبانی اتنوموزیکولوژی
- موسیقی بلوچستان
- سازشناسی
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.