کتاب شیوه سنتور نوازی پشنگ کامکار
تمامی قطعات آورده شده در کتاب شیوه سنتور نوازی پشنگ کامکار در کوک شور میباشند و هنرجو برای تمرین قطعات مختلف به تغییر کوک ساز نیاز ندارد.
بعضی از قطعات آورده شده در کتاب ساده سازی شدهی قطعهی اصلی هستند و به همین دلیل کتاب برای سطح مبتدی مناسب میباشد.
مقدمهای در رابطه با سنتور
سنتور یکی از سازهای زهی/ ضربهای (مضرابی) و یک ساز ایرانی است که به شکل ذوزنقه میباشد. بزرگترین ضلع ساز سنتور نزدیک به نوازنده قرار میگیرد و به کمک دو چوب نازک با نام مضراب نواخته میشود. سنتور صدای بسیار دلنشینی دارد اما کوک کردن آن کاری زمانبر و مشکل است.
دلیل این موضوع عبور چهار رشته سیم از روی هر خرک میباشد که لازم است همهی آنها با دقت و به طور صحیح کوک بشوند. سیمهای سنتور دو نوع هستند: سیمهای زرد با جنس آلیاژ برنج برای تولید صداهای بم و سیمهای سفید با جنس آلیاژ نیکل و برای تولید صداهای زیر.
انواع سنتور
سنتورها از نظر نوع کاربرد و ساختار به انواع زیر تقسیم میشوند:
- سنتورهای 10، 11 و 12 خرک
- سنتور لا کوک
- سنتور سی کوک (که ابعاد آن از سنتور لا کوک کمتر است)
- سنتور باس
- سنتور باریتون
- سنتور کروماتیک
- سنتور کروماتیک بم
قیمت سنتور
قیمت سنتور به نوع ساز، سازندهی ساز، کیفیت ساخت و میزان صدادهی بستگی دارد و سازهای ساخته شده در کارگاههای مختلف با قیمتهای متفاوت در بازار موجود میباشند.
پشنگ کامکار
پشنگ کامکار فراگیری موسیقی را مانند خواهر و برادران دیگرش از سن پایین و نزد پدرش استاد حسن کامکار آغاز کرد. او در سال 1348 از سنندج به تهران آمد و تحصیل در رشتهی موسیقی را تا مدرک لیسانس در دانشگاه هنر تهران ادامه داد.
پشنگ کامکار تجربهی سی سال تدریس سنتور و همچنین مقام درجه یک هنری در شورای ارزیابی هنرمندان را در پروندهی خود دارد. این هنرمند نام آشنای کشورمان در کنار همکاری با گروه کامکارها، بنیانگذار گروه شیدا نیز میباشد و از جمله آثار او میتوان به گلگشت صبا، فراق، گل به دامن و سه نوازیها و تکنوازیهای مختلف اشاره نمود.
خلاصهای از کتاب شیوه سنتور نوازی
به عقیدهی برخی از مدرسان و هنرمندان، فراگیری ساز سنتور مستلزم فراگیری ردیف میباشد و بدون آموزش ردیف، آموزش سنتور ممکن نخواهد بود. اما برخی دیگر معتقدند که یادگیری سنتور و ردیف، دو موضوع جدا از هم هستند و تداخل آنها در ابتدای مسیر آموزش، هنرآموز را گیج و سردرگم خواهد کرد.
بر همین اساس پشنگ کامکار در کتاب موسیقی خود شیوهی سنتور نوازی؛ ابتدا هنرجو را با جنس صدای ساز سنتور و تکنیکهای نواختن آن آشنا ساخته و پس از تسلط نسبی بر این موضوع به ردیفها میپردازد. کتاب شیوهی سنتور نوازی شامل ملودیهای زنده و پرتحرکی است که از میان قطعات موسیقی محلی نواحی مختلف ایران و همچنین موسیقی ملل دیگر انتخاب شدهاند.
بخشهای مختلف کتاب
- عناوین قطعات
- توضیح بر ویرایش جدید کتاب
- درآمد
- طرز نشستن پشت ساز و به دست گرفتن مضراب
- ساختمان سنتور
- مختصری از موسیقی نظری
- جدول علامات و واژههای موسیقی
- چند توضیح ضروری در مورد شیوۀ مضراب زدن
- کوک ساز برای اجرای قطعات این مجموعه
- تمرینات مضراب
- آشنایی مقدماتی با شیوۀ اجرای موسیقی آوازی
ویژگیهای کتاب شیوه سنتور نوازی
کتاب شیوه سنتور نوازی اثر پشنگ کامکار در 116 صفحه و توسط انتشارات هستان منتشر شده است. به همراه کتاب سیدی و یا فایل صوتی نیز در اختیار شما قرار میگیرد. نوازنده برای اجرای قطعات مختلف آورده شده در کتاب نیاز به تغییر کوک سنتور ندارد.
کتابهای دیگر پشنگ کامکار
- کتاب ردیف میرزا عبدالله برای سنتور
- موج، گلنار
- کتاب یادگاران برای سنتور
- هزاردستان
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.