پیش درآمد کتاب یاد و باد سی ترانه و تصنیف شور برای سنتور
مجتبی زمانی را از سال ۱۳۷۴ که برای اولین بار، به عنوان هنرجو نزد من آمد می شناسم کمتر هنرجویی را دیده ام که با چنین ذوق و شوقی، از راهی دور (گنبدکاوس) در سرما و گرما برای گرفتن درس کوچکی چنین رنجی را تحمل کند به یاد ندارم در دورانی که به عنوان هنرجو نزد من میآمد جلسه ای را از دست داده باشد.
علاقه ی او به سنتور نوازی و یادگیری ظرایف ردیف های موسیقی ایرانی همان علاقه ای است که هر معلمی را نسبت به شاگردش، به وجد می آورد.
او خیلی سریع تر از آنچه انتظار میرفت رشد کرد و این نشان از علاقه و عشق او به یادگیری دارد. وی علاوه بر نواختن و آموزش سنتور پژوهشگری در زمینه ی موسیقی ایرانی نیز هست.
مطالعات ایشان در مورد تاریخ تحول موسیقی و ارتباط آن با تحول اجتماعی دوران معاصر این نکته را به خوبی به او آموخته است که تجربه های فکری، عاطفی، اجتماعی، فرهنگی و به طور کلی طرز تلقی نوازنده و موسیقیدان نیز ثابت نمیماند و دگرگون می شود. همین درک اوست که لزوم نوجویی را در او تقویت کرده است.
او در عین این که نگاهی به گذشته موسیقی ایرانی دارد و سیر تحول آن را مورد وارسی قرار میدهد، گوشه ی چشمی نیز به آینده دارد و این نکته را به خوبی فهمیده است که اگر چشم از آینده بردارد در زمان متوقف خواهد ماند.
همین ویژگی ها بود که مرا تشویق کرد تا از یاری او در گردآوری یافتن، منابع انتخاب و نت نویسی کتاب های گلنار، یادگاران سپیده و هزاردستان کمک بگیرم او در این راه بدون هیچ چشم داشتی زحمات زیادی را متحمل شد و تنها خواسته اش آموختن بود که به راستی آموخت.
همه ی تلاش زمانی این است تا ملودی هایی از این دست را که بسیاری از آنها با خطر فراموش شدن مواجه اند از طریق ثبت و آموزش آنها به هنرجویان زنده نگه داشته و احیا کند.
مجموعه ای را که در اختیار دارید گوشه ای از تلاشهای ایشان در این راستاست که هم برای نسل گذشته خاطره انگیز است و هم نسل جوان را با موسیقی نسل گذشته آشناتر می کند.
توفیق ایشان را در ادامه راهش آرزومندم و با پشتکار کم نظیری که در او سراغ دارم منتظر کارهای بعدی او نیز هستم.
پشنگ کامکار
زمستان ۱۳۸۶
درآمد بر کتاب یاد و باد سی ترانه و تصنیف شور برای سنتور
درس بعد از گذراندن دورهی ،مقدماتی انگیزه ی بیشتری برای تمرین و فراگیری به هنرجویان در سنین مختلف به تجربه ی سالها تدریس سنتور به من آموخت که آموزش تصانیف و ترانه های زیبا و خاطره انگیز به عنوان طرح ویژه خردسالی و نوجوانی می دهد.
این شیوه ی آموزش راه را برای یادگیری ردیف و سایر فرم های موسیقی ایرانی نیز هموارتر می کند. از یک سو نسل آثار و اشتیاق به نواختن، آنها با ذوق و شوق بیشتری به تمرین می پردازد.
جدیدا با آثار نسل های گذشته آشنا می شود و از سوی دیگر نسل گذشته به دلیل آشنایی و خاطره انگیز بودن این کمتر دیده شده است که اساتید، موسیقی وقتی در محافل موسیقی می نوازند فقط به نواختن ردیف ها اکتفا کنند ضربی هایی را می نوازند که هم شاد و هم یاد اور خاطره هاست.
آنها در این محافل که اغلب مخاطبینشان آشنایی چندانی با ردیف های موسیقی ایرانی، ندارند، بیشتر تصانیف و حال چگونه می توان از هنرجوی خردسال و نوجوان انتظار داشت که با یادگیری گوشه هایی چند از ردیف های تکنیکی موسیقی ایرانی، بتواند مخاطبینی در خانواده ی خود پیدا کند که او را تشویق به تمرین بیشتر کند؟
گرچه یادگیری ردیف های موسیقی ایرانی برای هنرجویانی که بیشتر خواهان ادامه راه هستند ضرورتی مسلم به شمار میآید اما در اینجا این پرسش مطرح میشود که آیا بهتر است هنرجو را از طریق تصنیفها و ترانه ها و ضربی ها که همگی بخشی از ردیف های موسیقی است با آوازها آشنا نمود یا گذراندن وارونه ی مسیر را توجیه نمود؟
به تجربه دریافتم که راه اول وسایل تشویق و علاقمندی بیشتری را برای تداوم راه هنرجو فراهم می آورد. به همین دلیل پس از تالیف مجموعه کتابهای گلنار، یادگاران سپیده و هزاردستان که هر یک از آنها به خاطر مشکل کوک در دستگاه های مختلف به طور مجزا گردآوری شده اند.
و اینجانب نیز در تدوین آنها افتخار همکاری با استادم پشنگ کامکار را داشته ام تصمیم به جمع آوری مجموعه ی جدیدی به نام یادوباد گرفتم که هم اکنون در دسترس علاقمندان قرار دارد.
در این جا ضروری می دانم از استاد ارجمندم جناب آقای پشنگ کامکار که با دقت و حوصله ی فراوان قطعات انتخاب شده را مورد بازبینی قرار داده و به نکات آموزنده ای اشاره نمودند تشکر و قدردانی کنم.
همچنین از خاتون آواهای محلی سرزمین مادری سیمابینای مهربان به خاطر بازنگری متن ترانه های فولکلوریک، استاد مهدی فلاح به خاطر قبول زحمت خوشنویسی روی، جلد دوستان خوبم جواد شریف پور به جهت ویرایش رسم المشق متن کتاب یمین غفاری به خاطر نت نویسی کامپیوتری اهورا ابراهیمی راد به جهت انتخاب اسم زیبای این مجموعه، جناب آقای دکتر حمید عضدانلو به خاطر دلگرمی و پشتیبانی های بی دریغشان و بالاخره مدیریت هنر دوست نشر هستان تشکر و قدردانی مینمایم قدر این محبتها را میدانم و آنها را فراموش نخواهم کرد.
مجتبی زمانی
تهران – بهار ۱۳۸۷
«عناوین قطعات» کتاب یاد و باد سی ترانه و تصنیف شور برای سنتور
شور
- 1. دختر قوچانی ترانه قوچانی
- بلایی دلبر ترانه بیرجندی
- یار میگوید /الله ترانه تربت جام
- ای دل بنالم ترانه بیرجندی ۵
- آی دایی دایی جونم ترانه شیرازی
- عزیز نامهربونم ترانه خراسانی
- زلفای یارم ترانه بیرجندی
- بهار آمد ترانه بیرجندی
- تو بخوان جواد ..لشگری
- راز هستی حسین یاحقی
دشتی
- آهوی دشت ترانه خراسانی
- شکوفه ی بهارم ترانه بختیاری
- شاه صنم ترانه بیرجندی
- درد جدایی آهنگ قدیمی
- افسون سخن نصراله زرین پنجه
- آتش دل مرتضی نی داوود
- مهر و ماه همایون ..خرم
- دل شکن اکبر محسنی
افشاری
- پرچم /واگریجه ترانه .کردی
- آواره دل عارف قزوینی
- در بهار امید امیر جاهد
نوا
- رفتم در میخانه آهنگ قدیمی
ابوعطا
- به هوای تو خوشم/ آهنگ قدیمی…
- چون تورا دیدم مجید وفادار
بوسلیک
- بیداد زمان پرویز یاحقی
بیات ترک
- بس کن ای دل/ مرتضی نی داوود
- سکوت / محمد میر نقیبی
- کوی بلاکشان/ همایون …خرم.
- رسوا / محمد میر نقیبی
- ما را بس مهدی خالدی
پشت کتاب یاد و باد سی ترانه و تصنیف شور برای سنتور
مجتبی زمانی خیلی سریع تر از آنچه انتظار میرفت رشد کرد و این نشان از علاقه و عشق او به یادگیری دارد. وی علاوه بر نواختن و آموزش سنتور پژوهشگری در زمینه موسیقی ایرانی نیز هست.
مطالعات ایشان در مورد تاریخ تحول موسیقی و ارتباط آن با تحول اجتماعی دوران معاصر این نکته را به خوبی به او آموخته است که تجربه های فکری، عاطفی، اجتماعی فرهنگی و به طور کلی طرز تلقی نوازنده و موسیقی دان نیز ثابت نمی ماند دگرگون می شود همین درک اوست که لزوم نوجویی را در او تقویت کرده است.
او در عین این که نگاهی به گذشته ی موسیقی ایران دارد و سیر تحول آن را مورد وارسی قرار می دهد گوشه ی چشمی نیز به آینده دارد و این نکته را به خوبی فهمیده است که اگر چشم از آینده بر دارد، در زمان متوقف خواهد ماند.
همین ویژگیها بود که مرا تشویق کرد تا از یاری او در گردآوری یافتن منابع انتخاب و نت نویسی کتابهای گلنار، یادگاران سپیده و هزار دستان کمک بگیرم همه ی تلاش زمانی این است تا ملودی هایی از این دست را که بسیاری از آنها با خطر فراموش شدن مواجه اند از طریق ثبت و آموزش آنها به هنرجویان زنده نگه داشته و احیا کند.
مجموعه ای را که در اختیار دارید گوشه ای از تلاشهای ایشان در این راستاست که هم برای نسل گذشته خاطره انگیز است و هم نسل جوان را با موسیقی نسل گذشته آشناتر می کند.
پشنگ کامکار
خرید آنلاین کتاب یاد و باد سی ترانه و تصنیف شور برای سنتور
در همین سایت دلشاد موزیک شما میتوانید کتاب یاد و باد سی ترانه و تصنیف شور برای سنتور را به صورت آنلاین خریداری کنید.
همچنین بهتره بگیم سایت دلشاد موزیک بزرگترین آرشیو و فروشگاه آنلاین کتاب های حوزه موسیقی هست و شما می توانید تقریبا هر کتابی که دلتون می خواهد رو در این کتابخانه پیدا کنید و به صورت آنلاین خرید کنید.
برای دیدن همه کتاب ها روی عکس یا لینک زیر کلیک کنید:
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.