کتاب ردیف میرزاعبدالله برای سنتور
ردیف میرزا عبدالله از قدیمیترین و معتبرترین روایتهای ردیفی از نظام دستگاهی موسیقی ایرانی است که نسل به نسل منتقل و اکنون به ما رسیده است. پشنگ کامکار با هدف حفظ ردیف میرزا عبدالله و انتقال این هنر شفاهی به نسل آینده، این کتاب را تالیف نموده و انتشارات هستان آن را در 250 صفحه منتشر کرده است.
استادان بسیاری برای آموزش ردیف به هنرجویان خود از کتاب ردیف میرزا عبدالله پشنگ کامکار بهره میگیرند که به درک آنها از ردیفهای موسیقی ایرانی کمک میکند.
مقدمهای در رابطه با سنتور
سنتور یکی از ساز های ایرانی با ظاهر ذوزنقه شکل است که به کمک دو چوب نازک با نام مظراب نواخته میشود. تعداد سیمهای سنتور72 عدد است که همین موضوع کوک کردن آن را مشکل میسازد و نوازنده در هنگام اجرا اگر نیاز به تغییر کوک داشته باشد باید از سنتور دیگر استفاده کند.
سیمهای سنتور با دو جنس آلیاژ برنج (تولید صداهای بم) و آلیاژ نیکل (تولید صداهای زیر) در کنار یکدیگر صدای بسیار دلنشین و زیبایی تولید میکنند که در موسیقی ایرانی جایگاه بسیار ویژهای دارد.
سنتور در دستهبندی سازهای زهی/ ضربهای قرار میگیرد و یکی از پرطرفدارترین سازهای ایرانی است. انواع سنتور متناسب با سطح نوازندگی متفاوت در سایت دلشاد موزیک موجود میباشد که برای خرید به قسم سازهای ایرانی مراجعه کنید.
انواع سنتور
قیمت سنتور با توجه به نوع ساز، سازندهی ساز، کیفیت ساخت و میزان صدادهی متفاوت است. سنتورها از نظر نوع کاربرد و ساختار به انواع زیر تقسیم میشوند:
- سنتورهای 10، 11 و 12 خرک
- سنتور لا کوک
- سنتور سی کوک (که ابعاد آن از سنتور لا کوک کمتر است)
- سنتور باس
- سنتور باریتون
- سنتور کروماتیک
- سنتور کروماتیک بم
پشنگ کامکار
پشنگ کامکار یکی از اعضای خانوادهی بزرگ و هنرمند کامکارهاست که در گروهی با همین نام به همکاری و نوازندگی با یکدیگر مشغول هستند.
پشنگ کامکار پس از اتمام تحصیل خود در دانشکدهی موسیقی دانشگاه هنر تهران، تدریس را آغاز نمود که حاصل تجربهی سی ساله در آموزش سنتور را میتوانیم در کتابهای متعددی که در این زمینه از او منتشر شده است ببینیم.
او همچنین سرپرست گروه شیدا است که اجراهای متنوع و زیبای آنها همچون تکنوازیهای پشنگ کامکار، در ایران و کشورهای دیگر توجه علاقه مندان به موسیقی ایرانی را به خود جلب نموده است.
خلاصهی کتاب ردیف میرزا عبدالله برای سنتور پشنگ کامکار
ردیف میرزا عبدالله بر مبنای نوازندگی تار و سه تار تالیف شده و شامل 250 گوشه در هفت مجموعهی دستگاهی و پنج مجموعهی کوچکتر آوازی میباشد که پشنگ کامکار در کتاب خود به ویژگیها و محدودیتهای سازهای تار و سه تار توجه کرده و در نهایت ردیف میرزا عبدالله را برای سنتور تالیف نموده است.
کتاب بارها مورد بازبینی و ویراستاری قرار گرفته و اکنون به عنوان معتبرترین مرجع آموزش ردیف به هنرجویان سنتور مورد استقبال اساتید قرار گرفته است. در سایت دلشاد موزیک شما میتوانید کتاب ردیف میرزا عبدالله برای سنتور را به صورت غیر حضوری خریداری کنید.
بخشهای مختلف کتاب
- بخش اول: بررسی تحلیلی
- ردیف میرزا عبدالله
- پدیدهی ردیف
- شجرهنامهی یک کارگان رسمی
- چشم انداز تطبیقی
- جنبههای فنی و زیبایی شناسی ردیف
- آوانویسی
- بخش دوم :نت نگاری دستگاههای مختلف
ویژگیها و اهداف کتاب ردیف میرزا عبدالله پشنگ کامکار
هدف از تالیف کتاب ردیف میرزا عبدالله، انتقال گنجینهی ارزشمند ردیف موسیقی ایرانی به نسل جدید و به عبارت دیگر مکتوب نمودن این هنر شفاهی است که نسل به نسل توسط شاگردان منتقل شده است و اکنون هنرمندان حاضر وظیفهی صیانت از آن و انتقال صحیح به نسل آینده را بر عهده دارند.
پشنگ کامکار یکی از برجستهترین نوازندگان ساز سنتور است که با در نظر گرفتن محدودیتهای ساز تار و سه تار، تلاش نموده تا در کتاب موسیقی خود علاوه بر برطرف نمودن بعضی از ایرادات و مشکلات نوازندگان ساز سنتور، این منبع معتبر و ارزشمند را در اختیار آنها قرار بدهد.
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.