فهرست کتاب دارکوبا آموزش داربوکا
- مختصری در مورد ساز داربوکا
- توضیحات نظری
- نمادها
- دوره ابتدایی
- آموزش نت سیاه
- آموزش نت چنگ
- ترکیب نت سیاه و چنگ
- آموزش نت سیاه، چنگ و دولاچنگ
- آموزش نت زینت
- آموزش نت زینت توسط دو دست
- آموزش میزان 6/8
- ریتم بستکی
- تکنیک slap
- ریتم بستکی با تکنیک slap
- وُلت Volt
- ترمُلُ Tremolo
- آموزش نت سفید و گرد
- آکسان Accent
- نت زینت دوتایی
- تکنیک Pop
- آموزش اجرای نت سه لاچنگ در ضرب سیاه
- سنکپ
- آموزش نت دولاچنگ در میزان 6/8
- داکاپو Dacapo
- ترپّله Triplet
- سردین Sordin
- گلیساندر Glissando
- آفتاکت Auftakt
- ضد ضرب
- سکستُله Sextoplet
- دوتایی Duplet
- ریز روایتی
- کوار تله Quadruplet
- ریز تریل
- نت زینت سه تایی
- ریز هفدهم
- فیگورهای ریتمیک
- Baladi
- Fellahi
- فوکس
- Khaliji
- Saidi
- Maghrebi
- Wahda
- Wahda kebira
- Hagalla
- Vals
- Malfuf
- Konga
- Ayoub
- Sammai
- Maqsum
- Masmoudi
- ریز پلنگ
پیشگفتار کتاب دارکوبا آموزش داربوکا به روایت مهدی هاشمی
سیر تحولات و فراز و فرودهای ایران از لحاظ تاریخی به دو دوره بزرگ باستانی و اسلامی تقسیم میشود، که موسیقی از تاریخ و دوران باستانی آغاز شده و با گذر از مراحل مختلف و عبور از نقاط عطف تاریخی به زمان حال می رسد و با نگاهی گذرا به این سیر تاریخی هنر نوشتار موسیقی را از زمان کنل علینقی خان وزیری در ایران شاهد هستیم.
این کتاب حاصل دیدگاه ریشه یابانه مولف با توجه به علل و عوامل شرایط کنونی موجود در زمینه ساز داربوکا در هر زمینه ای بررسی شده و در نتیجه درک دقیق تر از اوضاع حال و آینده را میسر میسازد که امید فهم ارتباط علت و معلوبی جنبه های نهفته ی این ساز از طرف مخاطبان آرزوست.
با بررسی های علمی و فنی که بر روی این مجموعه آموزشی صورت گرفته امید میرود شاهد نقطه عطفی در صنعت نت نویسی این ساز محجور باشیم و دوستداران این هنر بتوانند آنرا بصورت کلاً آکادمیک فرا گرفته و به آیندگان منتقل سازند.
همانطور که اعتماد ریتم صلح بر آن استوار است که هر گاه جامعه ای درست آموزش ببیند افراد آن جامعه می کوشند تا همه کارها را بر اساس اصول درست انجام دهند.
فربُد یداللهی
زمستان 1399
مقدمه کتاب دارکوبا آموزش داربوکا به روایت مهدی هاشمی
اگر نمی توانی پرواز کنی به موسیقی گوش بسپار .
چون موسیقی زبان مشترک ملتهاست .
با ما سخن میگوید و عمق احساسات نا گفته را لمس میکند .
انسانها از زمانی که پا به عرصه ی وجود می گذارند نیاز به همفکری و کمک دیگران دارند …
تا بتوانند به اهداف خود دست یابند و بدون یاری دیگران و تجارب آنها و تلاش نمی توانند زندگی موفقی داشته باشند.
و این کمک تا آخرین روز حیات انسان ها لازم است .
به طور کلی هر لحظه از زمان، متناسب با رشد حاصله، نیازمند کمک های خاص آن دوره می باشد. علاقه ی وافر به موسیقی و نوازندگی مرا بر آن داشت تا از همان دوران نوجوانی تنبک نوازی را به صورت جدی نزد استاد بهمن رجبی آموزش ببینم و در این مسیر قدم بگذارم.
در این 30 سال با فراز و نشیب هایی که داشت با پشتکار و سخت کوشی موفق به آنچه دوست داشتم شد …
به خاطر همین بر آن شدم تجارب آموزش موسیقی و نوازندگی خود را که طی سالیان دراز آموخته ام را به نگارش درآورم و در اختیار دوست داران موسیقی به خصوص داربوکا نوازان قرار دهم.
تمام تلاش بنده بر این بوده که نوازندگان عزیز از کلیه ی تکنیک های نوین و سنتی بهره مند شوند تا هنرجویان و نوازندگان این ساز بتوانند با کلیه ی تکنیک ها آشنایی پیدا کنند و بتوانند با خلاقیت روز افزون خود در جهت ارتقای سطح نوازندگی در این مرز و بوم راه گشای نسل های آینده باشند.
در اینجا جا دارد از استاد فرهیخته جناب فربُد یداللهی که با اندیشه های بلند، صحیفه ی سخن را علم پرور نموده و همواره راهنما و راهگشای بنده در اتمام و اکمال کتاب بوده است تقدیر و تشکر کنم.
بسی شایسته است به پاس یاری و همراهی دوستانی چون جنابان بنیامین فسایی، سروش مطیعی، رسول برین و مجید شرفلی (تمپو پژواک، اولین سازنده ی تمپوی فلزی درایران) قدردان و سپاسگذار باشم.
مهدی هاشمی
زمستان 1399
مختصری در مورد ساز داربوکا
داربوکا یکی از انواع سازهای پوست صدای یک طرفه، با لوله ای به شکل «گابلت» یا «جام» است که به طور ویژه در مصر، خاورمیانه، شمال آفریقا، جنوب آسیا و اروپای شرقی استفاده میشود. داربوکا در خانواده گابلت درام ها «درام های به شکل جام» قرار دارد.
پوست صداها یا «درام های به شکل جام» قرار دارد.
پوست صداها یا «دمبرافون ها» گروهی از سازها هستند که در آنها صدا از طریق ارتعاش پوست حاصل می شود. پوست صداها را می توان در یک تقسیم بندی به دو گروه کلی تقسیم کرد:
1- پوست صداهای دو طرفه مثل انواع دهل و طبل ها؛
2- پوست صداهای یک طرفه مثل داربوکا.
ریشه عربی داربوکا احتمالاً به واژه (دُرّبّ) به معنی ضربه زدن بر می گردد. این ساز از هزاران سال پیش در فرهنگ های منطقه بین النهرین و مصر باستان استفاده می شده است. مواردی که به طور سنتی برای ساخت بدنه داربوکا مورد استفاده قرار می گیرد عبارتند از:
- سفال (خاک رس).
- سرامیک
- فایبر گلاس
- فلز
داربوکای سفالی دارای قدمت بیشتری نسبت به انواع دیگر آن می باشد و صداهای دلنشین تری نسبت به نوع فلزی خود دارد. در مناقطی که از داربوکای فلزی استفاده می شود به آن داربوکای استیل می گویند که الزاماً جنس آن از استیل نیست و غالباً از آلومینیوم مس، چدن و برنج ساخته می شود.
پوست های مورد استفاده در داربوکا
در قدیم بیشتر از پوست آهو، بز و ماهی استفاده میشده است. اما در داربوکاهای مدرن که بدنه فلزی دارند از پوست مصنوعی و پلاستیکی استفاده می شود که نوعی طلق (پلی استر) میباشد همچون پوست، شفاف، پوست پاوربیت و …
داربوکا در دو نوع عربی و ترکی مورد استفاده قرار می گیرد که تفاوت های چندانی با هم ندارند.
در نوع عربی آن لبۀ آن قوس دار می باشد (طوق) که تکنیک های مدرن و ریزهای دورانی با سرعت بالا قابل اجرا میباشد و وزن آن نسبت به نوع ترکی خود بیشتر است ولی در نوع ترکی از تکنیک پِلَنگ یا بشکن به راحتی می توان استفاده نمود به دلیل لبه ی تیزی که دارند.
کتاب دارکوبا آموزش داربوکا اثر مهدی هاشمی در 128 صفحه توسط نشر مشاهیر هنر منتشر شده است.
خرید کتاب دارکوبا آموزش داربوکا به روایت مهدی هاشمی
همین حالا می توانید با خیال راحت کتاب دارکوبا آموزش داربوکا به روایت مهدی هاشمی رو از فروشگاه دلشاد موزیک بصورت آنلاین خریداری نماید.
همچنین بهتره بگیم سایت دلشاد موزیک بزرگترین آرشیو و فروشگاه آنلاین کتاب های حوزه موسیقی هست و شما میتوانید تقریبا هر کتابی که دلتون میخواهد رو در این کتابخانه پیدا کنید و به صورت آنلاین خرید کنید.
برای دیدن همه کتاب ها روی عکس یا لینک زیر کلیک کنید:
پریس –
این کتاب فاقد فایل صوتی است که مناسب مبتدی نیست