به نام خداوند جان و خرد
بزن که سوز دل من به ساز میگویی
مگر حکایت پروانه میکنی با شمع ؟
ز ساز دل چه شنیده ای که باز میگویی
شیوه نوازندگی استاد پرویز یاحقی منحصر به فرد و خیلی احساسی گویا و از صمیم قلب بود. به کار گرفتن تکنیک های فردی، صدادهی خوب شفافیت جمله بندی و خلق ملودی در لحظه از او هنرمندی توانا و صاحب سبک و آگاه بر زمان ساخته بود.
موسیقی از آگاهی شکل میگیرد بنابراین موسیقی دان ماندگار کم داریم. هنر خلق در لحظه است و نیاز به نگهداری و پرورش دارد. استاد پرویز یاحقی یکی از بزرگترین بداهه نوازان موسیقی ایرانی است. تسلط ایشان به ادبیات و تاریخ کهن ایران حتی جامعه شناسی از او هنرمندی کامل ساخته بود. از آقای فرشید فرهمند سپاسگزارم که آثار ماندگار هنرمندان و استادان بیهمتای ایران را نت نگاری و در دسترس علاقه مندان هنرجویان هنر آموزان قرار میدهند.
بیست و سوم آذرماه سال یکهزار و سیصد و نود و نه
داوود گنجه ای
توضیحات درباره کتاب نغمه های جاویدان پرویز یاحقی (جلد دوم)
به نام خدا
روزی بود و روزگاری شهری بود پر کرشمه ز هر جهت شیراز نام داشت با پشت بام های کاهگلی از هر محله بام به بام را در مینوردید و این گونه بود که پاسبان ها هم شاعر می شدند می رفتی تا شش محله، دورتر اردیبهشت که از راه می رسید گویی از آسمان بوی عطر نارنج همچون باران بهاری تمام شهر را در مینوردید، و این گونه بود که پاسبان ها هم شاعر می شدند.
خانه ما در محله شاه چراغ بود با حوضی پر از ماهی و باغچه ای با درختان نارنج و اطراف حیاط پنجره های بزرگ با شیشه های رنگارنگ شب های بهار و تابستان در شیراز همۀ اهالی شهر پشت بام را سراسر پذیرایی بود.
و شام و شنیدن رادیو پدرم رادیوی لامپی آسمانی خودش را به بام خانه میبرد و تمام همسایگان را بشارت میداد که امشب ایرج میخواند یا گلپا با ویولن پرویز یاحقی و داستانهای شب تا ساعت ۱۰ شروع می شود.
برنامه را اعلام می کردند و همسایگان با آجیل و آش کارده پشت بام را تصرف می کردند و گوشها را با ترنم تار شریف و شهناز نوازش میدادند.
بهشت هم رشک می ورزید که این پشت بام ها گوشه ای از سرزمین من است. صفا بود و یکرنگی آرامش روان جانها بود و قلم و سخن از بیان آن عاجز است.
آسایش اندیشه و موسیقی ناب ایران زمین نه شاعر نه نقاش نه نقال و نه هیچ نویسنده ای به توصیف آن روزگاران نتواند و کوچه هفت پیچ شیراز در محله ما بود و جولانگاه هواداران ایرج و کوچه بعدی کوچه قهر و آشتی نام داشت که طرفداران گلپا جمع بودند و کرکری در میان و رقابت با کوچۀ هفت پیچ در چنین حال و هوایی بود که پرویز یاحقی در زبان عوام ضرب المثل شده بود.
من کودکی هشت ساله بودم و کلاس ویولن میرفتم استاد من مرد نازنینی به نام لطیف لقمان بود. کلاسش در محلی قرار داشت که ایستگاه درشكه رانان شیراز بود چون هنوز اتوبوس و تاکسی خیلی کم بود.
در راه کلاس با ویولن در دست عرض خیابان را دویدم تا زود به کلاس برسم ناگهان فریاد درشکه چی را شنیدم که با داد و بیداد فریاد زد «پرویز یاحقی نیم وجبی حواست کجاست ؟
و من یک لحظه دیدم که نقش زمین شده ام ولی خدا را شکر هم من و هم ویولنم سالم ماندیم. هدف از بیان این خاطره شهرت پرویز یاحقی در بین مردم کوچه و بازار بود و روزی که برای یاحقی این خاطره را بازگو کردم شاد و خندان گشت و گفت «پس درشکه را نان شیراز هم مرا می شناختند».
پرویز یاحقی چهره و سبک نوازندگی ویولن را تغییر داد گرد و غبار روزگار قجر را از چهره تکنوازی زدود و روح لطیف موسیقی را از نهانخانه تاریخ برکشید و بر عرش نشاند.
پرویز یاحقی نوازندگی ویولن را درکنار حافظ، سعدی و فردوسی نشاند و گفته های دلکش سهراب سپهری و رویاپردازیهای فریدون مشیری و فروغ فرخزاد را نقاشی کرد تا در دلهای ایرانیان منزلگاهی جاودان برای خود و تکنوازی ویولن بسازد. روح بزرگش شاد و یادش همواره گرامی.
در پایان لازم میدانم که تشکر ویژه ای از دوست عزیز فرشید فرهمند برای به تحریر آوردن بخشی از تکنوازی های دل انگیز این هنرمند صاحب نام را داشته باشم.
مهران مهتدی
آبان ماه یکهزار و چهارصد
سخن حسین طیبی درباره کتاب نغمه های جاویدان پرویز یاحقی
به نام حضرت حق
استاد پرویز صدیقی پارسی پرویز یاحقی نابغه ای تکرار نشدنی هنرمندی صاحب، سبک آهنگسازی با سابقه نوازنده ای بی بدیل و نام آشناست که کمتر کسی نام و آوازه ایشان را در هنر موسیقی ایران نشنیده است.
اینجانب حسین طیبی اولین بار با یکی از دوستان (جناب سروان پاریزی) به اتفاق به منزل استاد رفتیم که همان روز یکی از آثار بسیار زیبای خود را که هنوز پخش نشده بود بر روی ریل به من هدیه کردند.
پس از آن هم چندین بار به همراه خانم اعتماد، استاد سلمکی، مهندس سامانی استاد ایرج نشست های پرباری را با ایشان داشتیم.
خاطرات بسیاری از ایشان دارم اما یکی از این خاطرات این بود که شخصی در باغ یکی از دوستان به من گفتند که اگر استاد یاحقی را به باغ من بیاوری برای استاد هدیه نفیسی را در نظر دارم که تقدیم می کنم.
من این موضوع را با استاد یاحقی درمیان گذاشتم ولی چون استاد معمولاً به ندرت در مکانی ظاهر میشدند و در هر مراسمی شرکت نمی کردند به من جواب رد ندادند و نه نگفتند اما هر بار به بهانه ای از جمله تعمیرات، منزل ضبط در استودیو و گرفتاری روزمره از قبول این دعوت سرباز زدند.
در پایان لازم می دانم تشکر و سپاس ویژه ای داشته باشم از دوست عزیز آقای فرشید فرهمند که زحمات زیادی در گردآوری و نت نویسی آثار بزرگان متحمل شده و تلاش ایشان در جاودان نگاه داشتن این آثار قابل تحسین است.
متأسفانه فوت ایشان ضربه بزرگی به تار و پود هنر موسیقی ایران بود.
با نهایت احترام
حسین طیبی
به نام خدا
موسیقی نماد و شخصیت یک ملت است و برای ما پرویز یاحقی یکی از نمادهای ماندگار است. قبل از ورودم به رادیو در اواخر دهه چهل شمسی ارادت خاصی به ساز استاد پرویز یاحقی داشتم.
و همیشه از صدای زیبای سازش لذت میبردم بعد از استخدام در رادیو در سال ۱۳۴۷ به عنوان صدابردار افتخار همکاری با ایشان را در برنامه گلهای رنگارنگ و گلهای تازه داشتم.
یاحقی انسانی بسیار شریف با شخصیت و به دور از کینه و حب و بغض نسبت به همکارانش بود چون به خوبی از جایگاه هنری خودش آگاه بود و پرورش یافته استاد بی بدیل حسین یاحقی بود.
همیشه زمانی که قرار بود برنامه ای در گل ها ضبط کنیم ۱۵ دقیقه قبل از ضبط تمرین میکرد و بعد میگفت فهیمی جان بریم و برای ضبط میرفتیم و کار انجام میشد.
همان طور که استاد یا حقی در مراسم استاد حبیب اله بدیعی گفته بود که این هنرمندانی که از بین ما رفته اند بی جانشین هستند این در مورد خودش هم صادق بود مردی بی جانشین که موسیقی ایران مانند او را نخواهد دید.
در این جا لازم است از آقای فرشید فرهمند حسن زاده که از نوازندگان خوب ویولن هستند تشکر ویژه داشته باشم که زحمت زیادی در آشنا کردن مردم با بخشی از آثار استاد پرویز یاحقی می کشند.
با سپاس و تشکر فراوان
ایرج فهیمی صدا بردار برنامه گل ها
به نام خدا
پس از گذشت ۷ سال از انتشار کتاب نغمه های جاویدان چهار مضراب ها و قطعات آوازی تکنواز چیره دست ویولن پرویز یاحقی در سال ۱۳۹۳ که آوانویسی ۸ قسمت از معروفترین اجراهای ایشان در دهه ۴۰ شمسی می باشد.
دوباره فرصتی حاصل شد که به یاری خداوند و همکاری دوستان که با زحمت فراوان برنامههای تکنوازیهای قدیمی تر ایشان را که حتی المقدور خود ایشان بدون همنوازی با ساز دیگری در آن شرکت داشته اند را جستجو کرده و برای اینجانب ارسال نمودند و زمینه نوشتن و آوا نویسی این اجراها را در جلد دیگر (همین کتاب حاضر) توسط اینجانب را فراهم آوردند.
با توجه به خلاقیت و نبوغ هنری استاد در نوازندگی و آهنگسازی و به کار بردن فیگورهای متنوع ریتمیک و ملودیک در بداهه نوازیهای شان یک تنوع و گوناگونی در سبک نوازندگی در طول سال های نوازندگی ایشان دیده می شود که به نظر این حقیر اجراهای سبک دورۀ اول نوازندگی های شان که در حدود اوایل دهه ۴۰ الی ۵۰ شمسی می باشد.
به علت تحریرهای متنوع غنای ملودی و نزدیک بودن به اصالت موسیقی ردیف بیشتر برای مکتوب نمودن مناسب می باشد.
که همان طور که دوستان میدانند به علت عدم تمرکز منابع مشخص و قابل دسترس، گردآوری صوتی این اجراها احتیاج به زمان و حوصله فراوان دارد که دوستان علاقه مندی که در بالا اشاره کردم با جستجو کردن و ارسال این اجراهای پر بار برای بنده باعث تسریع امر نوشتن و آماده شدن کتاب حاضر شدند که اگر کمک آن ها نبود انجام این امر به این زودی ها میسر نمی شد.
پس جا دارد که شخصاً تشکر ویژه ای از این دوستان، آقایان شايا صادقی حسن پازوکی و همسر محترمشان منا طاهری به خاطر طراحی پرتره استاد در اول کتاب، بهزاد پارسا، آریا ،اخلاصی پژمان، پارسا محمد مرادی دکتر طاهر ،شمس بنیامین ،تردال مهندس مهرزاد شهرام مدنی و ادیب گرانمایه جناب علی عبدلی که زحمت ارسال این نواخته های با ارزش را متحمل شده اند بنمایم.
نکته ای که جا دارد در این جا عرض کنم این است که به نظر این حقیر تکنواز مشهور خلاق و صاحب سبکی چون پرویز یاحقی که آموزش ردیف موسیقی و نوازندگی ویولن را نزد اساتید وقت خود نظیر حسین یاحقی و ابوالحسن صبا از طریق کتاب و نت طی کرده اند.
نه از طریق شفاهی صرفاً شنیداری و سینه به سینه، پس به این علت در سبکی که خودشان مبدع آن بودند هم از همان تزیینات آرایه ها ابزار و مصالح ردیفهای اساتید زمان خودشان بهره جسته اند منتهی با جمله بندی ابداعی مخصوص به خودشان به این علت علایم و نشانه هایی تزیین نت که در این کتاب یا کتاب های قبلی به کار رفته همان علایم و نشانه هایی هستند که در ردیف استاد صبا به کار رفته که پرکاربردترین آنها عبارتند از:
- تکیه علامتی است نشان دهنده یک نت اشاره به فاصله دوم بالاتر که قبل از نت اصلی قرار گرفته و حالت ضربه زدن به نت اصلی را دارد. نت) اشاره ای که بعد از نت اصلی قرار میگیرد هیچ علامتی ندارد و خود آن نوشته شده و نت اصلی روی آن خاموش میشود.
- 2. گلیساندو که یک علامت بین المللی است نشان دهندۀ اجرای فواصل نتها به وسیله مالش و حرکت روی سیم .
- tr (تریل): یک علامت بین المللی است که در بالای نت قرار میگیرد که منظور تزیین نت مزبور با یک نت بالاتر از آن به صورت ریز.
- پنج فارسی که در بالا یا پایین نت نوشته میشود و منظور آن اجرای نت مزبور رفتن به نت بالایی و برگشت به خود همان نت با گلیساندو.
- پنج انگلیسی که روی نتی که به فاصله نیم پرده از نتی که با انگشت چهارم اجرا می شود قرار میگیرد منظور اجرای آن نت توسط خود انگشت چهارم که به انگشت پنجم هم معروف است.
در پایان لازم میدانم که ضمن تشکر از آقایان رضا مقصودی و محمدرضا قشمی برای تهیه مقدمه کتاب و سروران و اساتید گرامی که منت نهادند و کتاب را با نوشتن مقدمه های گوهربار خود آراسته اند.
و از زحمات و تلاش های پرسنل محترم انتشارات سرود که یکی از خوشنام ترین و پر افتخارترین ناشران موسیقی در ایران هستند. و با انتشار آثار موسیقایی چه در زمینۀ نظری و چه در زمینه عملی و اجرایی پر بار خود حتی در سخت ترین شرایط امکان دسترسی علاقه مندان را به منابع مکتوب موسیقی فراهم می آورند تشکر نموده و مراتب قدرشناسی خویش را نسبت به ایشان ابرازدارم.
فرشید فرهمند حسن زاده
۱۴۰۰/۸ /۲۱
فهرست کتاب نغمه های جاویدان پرویز یاحقی جلد دوم
آواز افشاری
۱. دوضربی افشاری
۲. آواز افشاری
۳. چهار مضراب
۴ قرایی
۵. رهاب
آواز ابوعطا (۱)
١. دو ضربی ابوعطا .
۲. چهار مضراب
آواز ابوعطا (۲)
۱. آواز ابوعطا
۲. چهار مضراب
آواز بیات ترک (۱)
۱. آواز بیات ترک (نوع اول)
۲ دو ضربی بیات ترک
۳. ادامه آواز
۴ چهار مضراب
۵. آواز بیات ترک نوع دوم)
۶ دو ضربی بیات ترک
۷. چهار مضراب
- آواز بیات ترک نوع سوم)
۹ پیش درآمد
۱۰. چهار مضراب
۱۱. دو ضربی بیات ترک
۱۲ چهار مضراب بیات ترک
آواز بیات ترک (۲)
۱ آواز بیات ترک
۲. دو ضربی بیات ترک
۳. ادامه آواز
۴ چهار مضراب
۵ فیلی
۶. فرود به بیات ترک
دستگاه چهارگاه
۱. دستگاه چهارگاه
۲. دو ضربی چهارگاه
۳. ادامه آواز در زابل
۴. چهار مضراب
۵ مویه
۶. مخالف
۷. چهار مضراب مخالف
آواز همایون و مخالف سه گاه
۱. آواز همایون و مخالف سه گاه
۲. چهار مضراب
دستگاه نوا
۱. دوضربی نوا
۲. چهار مضراب
دستگاه شور (۱)
۱. دوضربی شور
۲. چهار مضراب
دستگاه شور (۲)
۱. آواز شور.
۲ چهار مضراب
۳. به رهاب
۴. اشاره به دشتی
۵. اشاره به اوج
۶. فرود به شور
دستگاه همایون
۱. آواز همایون سه گاه
۲ چهار مضراب
۳. ادامه آواز
پشت کتاب نغمه های جاویدان پرویز یاحقی جلد دوم
فرشید فرهمند حسن زاده در سال ۱۳۵۴ در تهران به دنیا آمد. وی از کودکی به موسیقی علاقمند شد و آموزش ویولن را نزد محمدرضا شریفی آغاز نمود و در سال ۱۳۶۹ به کلاس مسعود حسنخانی راه یافت.
بعد از گذشت سه سال خدمت شادروان اسداله ملک رسید و تا پایان عمر استاد در مکتب ایشان کسب فیض نمود. وی در سال ۱۳۷۶ به دعوت اسداله ملک به ارکستر همنوازان صدا و سیما به سرپرستی خود ایشان بود همکاری خود را آغاز نمود.
سپس در سال ۱۳۷۸ برای ادامه تحصیل در رشته موسیقی وارد دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران شد و در سال ۱۳۸۳ موفق به اخذ مدرک کارشناسی موسیقی از این دانشگاه گردید.
خرید آنلاین کتاب نغمه های جاویدان پرویز یاحقی (جلد دوم)
در همین سایت دلشاد موزیک شما میتوانید کتاب نغمه های جاویدان پرویز یاحقی (جلد دوم) اثر فرشید فرهمند حسن زاده انتشارات سرود را به صورت آنلاین خریداری کنید.
مشخصات این کتاب:
- جلددوم – چهارمضرابها و قطعات آوازی برای ویولن و سازهای هم کوک
- آهنگساز: پرویز یاحقی
- نگارش: فرشید فرهمند حسنزاده
- ناشر: سرود
کتاب نغمه های جاویدان پرویز یاحقی در 2 جلد منتشر شده است که لینک هر دو را در ادامه میبینید. روی هرکدام کلیک کنید میتوانید توضیحات کامل آن را مشاهده کنید:
- کتاب نغمه های جاویدان پرویز یاحقی (جلد یک)
- کتاب نغمه های جاویدان پرویز یاحقی (جلد دو)
همچنین بهتره بگیم سایت دلشاد موزیک بزرگترین آرشیو و فروشگاه آنلاین کتاب های حوزه موسیقی هست و شما میتوانید تقریبا هر کتابی که دلتون میخواهد رو در این کتابخانه پیدا کنید و به صورت آنلاین خرید کنید.
برای دیدن همه کتاب ها روی عکس یا لینک زیر کلیک کنید:
دیدن همه کتاب های فروشگاه دلشاد موزیک
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.