در این مقاله قصد داری شما را برای خرید یک فلوت خوب یاری کنیم پس اگر قصد ورود به دنیای موسیقی آن هم با نواختن فلوت را دارید با ما همراه باشید. عمر فلوت چند هزار سال است و نخستین بار در چین از آن استفاده میکردند و در قدیم مثل نی با چوب ساخته میشد امروزه با آلیاژ و فلز آن را میسازند.
فلوت یک نوع ساز بادی است که با دمیدن در سوراخ روی سر آن و باز و بسته کردن سوراخهای روی بدنه فلوت توسط انگشتها آن را مینوازند. از این ساز به عنوان ساز اول برای خوانندگان و ساز دوم برای نوازنگان یاد میکنند.
امروزه سوراخهای روی بدنه را توسط کلیدهایی که روی بدنه قرار گرفته کنترل میکنند. این ساز را باید در کنار صورت و در راستای شانه قرار گیرد و از پهلو آن را مینوازند. برای نواختن فلوت باید از نفس خود استفاده کنید بنابراین تمرینات تنفسی مثل شنا و… به شما در ایجاد مهارت نواختن فلوت کمک میکند. ابتداییترین مدلهای ساز فلوت چوبی یا سفالی بودند. نوع چوبی در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد ولی ساخت آن و قطر و تعداد سوراخهای و طرز نواختن آن در کشورهای مختلف متفاوت است.
شکل جدیدتر فلوت که در ارکستر سمفونیکها استفاده میشود و در اوایل قرن هجدهم در آلمان توسط بوهم ساخته شد.
انواع فلوت
فلوت چوبی:
در ایران فلوت چوبی که استفاده میشود به فلوت عربی معروف است.
فلوت ریکوردر:
این فلوت به فلوت انگلیسی شهرت دارد. این ساز برای آموزش کودکان بسیار مناسب است دارای چهار مدل مختلف است و در دو اکتاو در دسترس است و به صورت مستقیم و شبیه کلارینت نواخته میشود.
مدل سوپرانو: صدای بسیار زیر و متداول ترین نوع است و برای موسیقیهای شاد گزینه مناسبی است.
مدل آلتو: بعد از سوپرانو متداولترین نوع است.
مدل تنور: دارای صدای بم و گران قیمت است و برای موسیقس غمگین مناسب است. این ساز کمیاب، نادر و گران قیمت است.
مدل باس: این فلوت نیز با صدای بمی که داردبرای تولید آهنگهای غمگین گزینه مناسبی است.
برای شروع کار با فلوت ریکوردر بهتر است برنامه نواختن روزانه و هفتگی تنظیم کنید به این صورت که هفتهی اول روزی ۱۰ دقیقه و هفته بعد روزی ۲۰ دقیقه و به همین ترتیب هر هفته میزان نواختن را افزایش داد تا زمانی که سازتان قدرت نواخته شدن و ممرتب و مستمر را پیدا کند. این روند باعث میشود چوب فلوت شما با گرما و رطوبت سازگار شود. و صدای آن توسعه پیدا کند و بهتر شنیده شود. برای گرم کردن فلوت ریکوردر از نتهای پایین شروع کنید و وقتی ساز گرم شد بعد نتهای بالا را بنوازید.
فلوت کلید دار:
این فلوت به فلوت boehm، فلوت کنسرت و فلوت مدرن معروف است. این فلوت از جنس روی و مس با روکش نقره است چون باید سبک باشد و برای افراد مبتدی مناسب است. در افراد حرفهای از جنس نقره است و گاهی روکش طلا نیز دارد که بر قیمت آن می افزاید.
فلوت کلید دار طولش حدود۷۰ سانتیمتر و وزنش حدود ۶۰۰ گرم است و در ساخت آن از بیش از ۱۵۰ قطعه استفاده شده که شامل کلیدها، پیچها، میلههای نگهدارنده، غلطکها و … است.
روی بدنه این فلوت کلیدهای مختلفی برای دست چپ و راست طراحی شده تا هوای دمیده شده در فلوت را با استفاده از آنها به صورت صداها و نتهای مختلف تولید کرد.
پن فلوت:
این فلوت به فلوت سرخپوستی معروف است و از نیهای چوبی به هم چسبیده ساخته شده و متعلق به سرخپوستان آفریقای جنوبی است.
فلوت اوکارینا:
این فلوت یکی از قدیمیترین فلوتها است واستفاده از آن به کشور چین مربوط میشود و در کشورهای اروپایی هم مورد استفاده قرار میگیرد. دارای ۴ تا۱۳ سوراخ است که جنس آن سفالی است اما از شیشه و پلستیک و فلز هم آن را میسازند.
فلوت چینی:
از قدیمیترین سازنگان فلوت چینیها بودند که از جنسهای مختلف و با صداهای متفاوتی فلوت میساختند از جمله آنها:
فلوت dizi:
از چوب بامبو ساخته شده و مناسب برای موسیقی سنتی، اپرا و ارکستر است.
فلوت xiao:
جنس آن از بامبو تیره رنگ است و از سازهای قدیمی که به صورت عمودی نواخته میشود.
فلوت paixiao:
ظاهر آن شبیه پن فلوت است و ساز باستانی چین است.
فلوت koudi:
بسیار کوچک و ظریف و از جنس بامبو( خیزران) است.
فلوت هندی:
ظاهر آن شبیه فلوت ریکوردر است و بیشتر در هند و پاکستان استفاده میشود. جنسش از چوب بامبو( خیزران) است. روی آن ۶یا۷ سوراخ قرار دارد و به صورت اوریب در دست گرفته و نواخته میشود.
اجزای فلوت
- سر فلوت( head toint): برای نواختن ساز لب نوازنده روی این قسمت قرار میگیرد.
- بدنه (body): قسمت اصلی فلوت است و کلیدهای ساز روی آن قرار دارند.
- قسمت انتهایی ساز( foot toint): آخرین بخش فلوت است.
جنس چوب فلوت
جنس چوب فلوت بیشتر از افرا، گلابی، آلو، زیتون، شمشاد، لاله و اقاقیا است. چوبهایی که تراکم کمتری دارند تن صدای نرم و گرم تری دارند و مراقبت از آنها نیز راحتتر است.
چوبهای متراکم و و تیره صدای قوی و شفافی دارند و برای گرم شدن زمان بیشتری نیاز دارند. به ندرت بعضی از فلوتها رو از جنس رزین یا پلی استر میسازند که در این مدل برای اینکه صدای ساز را تقویت کنند حفرههای خاصی برای افزودن تجهیزات به آن تعبیه شده است.
ویژگیهای فلوت
- یکی از ویژگیهای بارز فلوت همیشه کوک بودن آن است.
- هنگامی که فلوت را برای اولین بار مینوازید صدای واضح و شفافی دارد.
- چون صدای فلوت تا جایی که نفس کشش دارد، کشیده میشود هنرجو میتواند به راحتی نتها را یاد بگیرد.
- آموزش فلوت راحت است و شما میتوانید به راحتی آن را بنوازید.
- مقاومت این ساز زیاد است و فقط در برابر آتش و ضربات شدید آسب میبیند.
- چپ یا راست دست بودن نوازنده تاثیری در نواختن فلوت ندارد.
- اگر کار با فلوت را به خوبی یاد بگیرید به راحتی میتوانید با سازهای بادی اکسترال نیز کار کنید.
- با استفاده از فلوت میتوان طیف وسیعی از صداهای موسیقی را تولید کرد.
- کشش صدای فلوت باعث میشود تا هم نوازی مناسبی با گیتار و پیانو داشته باشد.
- حتی کودکان و بیماران مبتلا به اوتیسم نیز به راحتی میتوانند نواختن با فلوت را بیاموزند.
- یکی دیگر از ویژگیهای فلوت سادگی و راحتی حمل و نقل آن است.
آموزش ساز فلوت
در حال حاضر در اکثر آموزشگاههای موسیقی فلوت آوزش داده میشود. ابتدا ببینید به کدام نوع فلوت بیشتر علاقه مندید. مدرس فلوت ابتدا شیوه نفس گیری را به شما آموزش داده و با کمی تمرین و تلاش به خوبی یاد میگیرید.
سپس مدرس به شما جای نتها و قطعات و ملودی های زیبا را خواهد آموخت. عموما آموزش فلوت یک دوره ۳۹ جلسهای است اما برای کلاس پیشرفته و آموزش سایر فلوتها میتوان این دورهها را ادامه داد.
قیمت فلوت
فلوتهای ارزان قیمت کیفیت خوبی ندارند بهتر است از ابتدا یک فلوت با کیفیت تهیه کنید و بعد از مدتی استفاده به جای هزینه تعمیر فلوت بی کیفیت، از صدای فلوت با کیفیتتان لذت ببرید. حتی افراد حرفهای نمیتوانند با یک فلوت بی کیفیت و ارزان قیمت خوب بنوازند بنابراین افراد مبتدی بهتر است از یک فلوت خوب استفاده کنند تا اعتماد به نفس و اراده خود را برای ادامه آموزش از دست ندهند.
اگر پول کافی برای تهیه ساز مناسب را ندارید بعضی از آموزشگاهها ساز اجاره میدهند بهتر است اجاره کنید اما از فلوت بیکیفیت استفاده نکنید.
نکات خرید فلوت
- فلوت مناسب افراد مبتدی باید سبکتر و راحتتر و مقاوم در برابر ضربه باشد نسبت به فلوت مورد استفاده افراد حرفهای
- جنس داخل کیس نگهداری فلوت باید از جنس مخمل باشد که به خوبی از فلوت محافظت کند و دقت کنید این کیس آسیب دیده و دارای ایراد نباشد و مخمل درون آن از جعبه جدا نشده باشد.
- تمام قطعات فلوت را بررسی کنید دچار خراشهای مویی نباشد. و همچنین همهی قطعات سرجای خودشان باشند و چیزی کم نداشته باشد و دنتهای ساز را چک کنید کوچکترین خراش یا آسیبی نداشته باشد زیرا روی صدای آن موثر است.
- قبل از خرید فلوت، آن را بنوازید و دقت کنید نتهای آن به درستی اجرا شود.
- زیر کلیدهای فلوت پدهای رنگی و اسفنجی که سوراخهای آن زیر را میپوشانند قرار دارد که این پدها نباید آسیب دیده یا کثیف باشند. این پدها قابل تعویض هستند.
- جنس فلوت در صدای آن موثر است و بهترین جنس نقره و بعد از آن رز گلد و حتی تیتانیوم یا پلاتین هستند.
- اگر توانایی خرید فلوت نقره را ندارید حداقل فلوتی تهیه کنید که سر آن نقره باشد چون قسمت سر فلوت اهمیت زیادی دارد.
- فلوتهایی که سوراخ باز دارند برای نوازندگان حرفهای مناسب است. این مدل فلوت مقاومت هوای کمتری دارد و نتها راحتتر اجرا میشوند.
برای اجرای بعضی نتها در این مدل نیاز است که با استفاده از انگشتان فلوت را به گونه ای تنظیم کنید که سوراخ باز به سوراخ بسته تغییر کند تا با کیفیت بهتری آن نت را نواخت.
- کلید inline G روی صدا تاثیری ندارد و فقط دسترسی به یک کلید را سختتر میکند و این بستگی به شما دارد که از آن استفاده کنید یا نه. اگر دستان کوچکی دارید یا عادت دارید با کلید جی افست بنوازید این گزینه برای شما بهتر است.
نگهداری از فلوت
- برای فولتتان قابی از جنس چرم نرم، کیف رولی بالشتک دار یا جعبهای محکم تهیه کنید.
- بعد از پایان نواختنتان قطعات ساز را از هم جدا کرده و نم و رطوبت آن را با دستمال مخصوص یا به وسیله میله و پارچهای تمیز از جنس کتان یا لنین به خوبی تمیز و خشک کنید.
- فلوت را در جای خیلی سرد یا روی شوفاژ و جلوی نور خورشید قرار ندهید.
- فلوت را در نزدیکی موتد شیمیایی نیز قرار ندهید.
- سعی کنید حداقل ماهی یکبار فلوت را با روغن بادام چرب کنید.