موقع خریدن ساز آکوستیک قطعا با کلمههایی مثل چوب صنوبر، چوب ماهاگونی، چوب گل سرخ، این چوب و اون چوب مواجه شدی.
ممکنه خیلی جالب باشه اما خب همه اینا به چه معناس و اصلا چرا دونستنشون برای خریدن گیتار خیلی مهمه؟ بیشتر ماها در شناخت چوب متخصص نیستیم. سوال اصلیای که مطرح میشه اینه که تاثیر چوب های مختلف بر روی صدای گیتار چقدره؟
راستشو بخوای خیلی زیاد. چوبهایی که از اونها در ساخت گیتار استفاده میشن «چوب تنه» نام دارن و بیشترین تاثیر رو روی صدا و صدالبته قیمت گیتار میذارن.
تاثیر چوب های مختلف بر روی صدای گیتار
انواع مختلف چوب تاثیرات متفاوتی روی صدای ساز میذارن مخصوصا کیفیت و مرغوبیت چوبی که قسمت بالایی گیتار ازش ساخته شده خیلی مهمه.
حالا که همه اینها گفتیم نوبت این رسیده که صفر تا صد چوبهایی گیتارها ازشون ساخته میشن و تاثیر چوب های مختلف بر روی صدای گیتار رو بدونیم پس با ما همراه باش.
چوب بدنه
چندین چوب خیلی معروف و محبوب برای ساخت بدنه گیتار وجود داره که تعدادی از اونها رو در این بخش بررسی میکنیم.
چوب باسوود
باسوود از دسته چوبهای پرطرفدار برای ساخت بدنه گیتار به حساب میاد چون کار کردن باهاش، تراش دادن و طراحی کردنش در مقایسه با سایر چوبها خیلی آسونتره.
چوب باسوود صدای نازکتر و زیرتری به گیتار میده و بیشتر توسط تکنوازها و نوازندههای پراگرسیو مورد استفاده قرار میگیره چون صدای نازکی که این چوب ایجاد میکنه خیلی هنریتر و گوشنوازتر از سایر چوبهایی هست که با اونها گیتار ساخته میشه.
و یکی از مزیتهای اصلی این ساز وزن کم و سبکی زیاد اون هست چون وزن زیاد گیتار در اجراهای طولانی مدت ممکنه نوازنده رو خسته کنه اما چوب باسوود این مشکل رو نداره و در اجراهای طولانی برای شانه نوازنده مشکلی ایجاد نمیکنه.
چوب توسکا یا آلدر
چوب توسکا هم مثل چوب باسوود وزن خیلی کمی داره و برای استفاده در اجراهای طولانی مدت خیلی خیلی مناسبه.
با این وجود باف چوب توسکا از چوب باسوود متراکمتره و به همین دلیل صدای تیزتری تولید میکنه که سازها و گیتارهایی که با این چوب ساخته میشن رو تبدیل میکنه به خوراک اصلی اجراهای راک و متال.
چوب آلدر یا توسکا بین سالهای 1950 تا 1960 خیلی محبوب بود به طوری که حتی توسط کمپانی فندر هم مورد استفاده قرار گرفت.
این چوب یکی از بهترین چوبهایی هست که میشه در ساخت گیتار ازش استفاده کرد با این وجود نسبت به بقیه چوبها مخصوصا در مقایسه با چوب باسوود کمی گران قیمتتره.
چوب ماهاگونی
در دنیای ساخت گیتار آکوستیک از چوب ماهاگونی بیشتر در صفحههای پشتی و بغلی گیتار استفاده میشه.
این چوب دارای چگالی بالا و تراکم خیلی زیاده بخاطر همینم آبوهوا و سرما و گرما روش هیچ تاثیری نداره ولی خب همین ویژگی هم باعث شده تا وزن نسبتا بالایی داشته باشه.
صدایی که چوب ماهاگونی تولید میکنه به قولی هم خیلی بیسیتره و هم امتداد صدای بیشتری داره یعنی مثلا اگه همزمان دو سیم رو بنوازی که یکیشون به چوب ماهاگونی متصله یکی دیگهاشون به یک نوع چوب دیگری، صدای اون سیمی که به چوب ماهاگونی وصله مدت زمان طولانیتره شنیده میشه.
چوب ماهاگونی هم برای اجراهای متال و راک خیلی مناسبه و گیتارهایی که از این چوب ساخته شدن رو میتونی در انواع برندها پیدا کنی مثلا گیتارهای الحمرا که اتفاقا در دلشاد موزیک هم موجوده و با قیمت و کیفیت فوقالعاده میتونی خریداریشون کنی.
چوب خاکستر
چوب خاکستر دو نوع داره :
- شمالی (سخت)
- جنوبی (نرم)
این چوب بخاطر سبکی و زیبایی ظاهری و صدالبته ماندگاری بالا و صدای بیس قوی بین کمپانیها و برندهای مختلف خیلی محبوب و پرطرفداره.
خیلی از برندها ار چوب خاکستر در ساخت محصولاتشون از استفاده میکنن. کمپانی فندر در سال 1950 از این چوب در ساخت گیتار استفاده کرد.
این چوب یکی از بهترین چوبها برای ساخت گیتاره چون در کنار ظاهر زیبا، صدایی که تولید میکنه خیلی شیرینه و همینطور از تداوم و ماندگاری صدای بالایی هم برخورداره.
این چوب هم از تراکم بالایی برخورداره و به همین علت وزنش هم بالاس و طبیعتا ممکنه موقع اجراهای طولانی مدت اذیتکننده باشه.
چوب افرا
از چوب افرا در ساخت دسته گیتار خیلی استفاده میشه. از چوب از استحکام خیلی زیادی برخورداره و همینطور کیفیتش هم خیلی بالاس.
چوب افرا بخاطر رنگ روشنی که داره به راحتی قابل شناسایی هست و بین موزیسینها به زیبایی و طرح خاصی که داره معروفه.
این چوب هم در دسته چوبهای متراکم قرار میگیره و از وزن نسبتا بالایی برخورداره که در زمانهای طولانی ممکنه باعث خستگی و درد شانه بشه.
چوب افرا بیشتر در ترکیب با چند چوب ساخته میشه و کمتر پیش میاد که یک گیتار به طور کامل از چوب افرا ساخته شده باشه چون اگه به تنهایی ساخته بشه خیلی خیلی سنگین میشه.
رزوود
این چوب یک ترکیب رنگ زیبا از بنفش و قهوهای داره که زیبایی ساز رو چندین برابر میکنه. رزوود هم صدای گرمی رو تولید میکنه و همینطور امتداد صدای بالایی هم داره.
چوب رزوود به طور کلی از قیمت بالایی هم برخورداره و در ساخت اکثر گیتارهای آکوستیک مورد استفاده قرار میگیره.
گیتارهایی که از این چوب ساخته میشن معمولا از وزن بالایی برخوردارن و در عین حال زیبایی ظاهری خیرهکنندهای داره و به همین دلیل طرفداران بسیاری در بین فعالان موسیقی و موزیسینها داره.
گیتارهایی که از چوب رزوود ساخته شدهان به نسبت و در قیاس با سایر گیتارها از قیمت قابل توجهی برخوردارن و تقریبا میشه گفت بخاطر کیفیت بالا، قیمت بالایی هم دارن.
صنوبر
چوب صنوبر درسته که زیرمجموعه چوبهای سخت قرار میگیره اما همچنان چوب نرمی محسوب میشه.
چوب صنوبر از زیبایی خاصی برخورداره اما امتداد و تداوم صدای بالایی نداره و از این چوب بیشتر در ساخت سازها و گیتارهای آسیایی مورد استفاده قرار میگیره.
خلاصه کلام
پس متوجه تاثیر چوب های مختلف بر روی صدای گیتار شدیم و فهمدیم نوع چوب در صدا و نوع نوازندگی گیتار خیلی تاثیرگذاره و به همین علت موقع خریداری گیتار خیلی مهمه که با انواع چوبها و تاثیری که روی صداها میذارن آشنا باشی تا خرید بهتری داشته باشی.
انواع گیتار کلاسیک و گیتار آکوستیک رو میتونی با بهترین قیمت و کیفیت از سایت دلشاد موزیک سفارش بدی و یا به صورت حضوری و با مراجعه به مغازههای ما گیتار مدنظرت رو خریداری کنی.
برای مشاهده انواع گیتار و مقایسه آنها هم میتونید روی لینک زیر کلیک کنید تا وارد دنیای گیتارهای ما بشید.