شرح حال زندگی استاد از زبان خود ایشان
حبیب اله بدیعی در گفتگویی با شاپور بهروزی در مرداد ١٣۶۶ چنین گفت: «شش ساله بودم یک گرامافون کوک قدیمی در طبقه بالای منزلداشتیم.
تعداد زیادی صفحات قمر و بدیع زاده و تاج اصفهانی و ویولن صبا از جمله قطعه ی زنگ شتر استاد در میان این صفحات بود. بیشتر اوقات پنهانی به طبقه ی فوقانی میرفتم و دور از چشم اغیار به این صفحات گوش میدادم و شیدا و مسحور نواهای سحرانگیز آن میشدم.

کتاب ساز تنها جلد اول
البته دلباختگی این نوع موسیقی نسبتاً سنگین با سن کمی که داشتم هیچگونه تناسبی نداشت. سال ۱۳۲۹ در برنامهی موسیقی ارتش ۱۰ دقیقه ساز شلو برایم منظور داشتند. سال ۱۳۳۰ بود که رسماً در ارکستر ابراهیم منصوری مشغول کار شدم.
در جنب این فعالیت هنری در فیلم ولگرد که در سال ۱۳۳۱ به روی اکران سینماهای پایتخت درآمد؛ آوای استاد قوامی و شمس را با ویولن همراهی کردم.
یک سال پیش استادی به نام جینگوزیان که از قفقاز به ایران آمده بود قطعات کلاسیک غربی را کار کردم از سال ۱۳۳۷ در برنامه گلها نوازندگی میکردم. تاکنون ۲۰۰ آهنگ ساخته.ام مدتها عضو شورای موسیقی بودم. چندی نیز رئیس اداره ی موسیقی رادیو شدم سِمتهای من به این ترتیب است:
١ سال ١٣۴٣ عضو شورای موسیقی رادیو
۲ سال ١٣۴۵ معاون اداره ی موسیقی رادیو
۳ سال ۱۳۵۱ تا ۱۳۵۸ سرپرست شورای واحد موسیقی رادیو
۴- به ترتیب رهبر ارکستر شماره های ٢ و ۴ و ۶ و رهبر ارکستر باربد.
بنام یزدان پاک
بی تردید یکی از مفاخر موسیقی معاصر ما در زمینه نوازندگی، آهنگسازی ابداعات هنری، زنده یاد استاد حبیب اله بدیعی میباشد او دارای شخصیتی فاخر و احترام آمیز بود که این شخصیت در شیوه نوازندگی و ابداعات هنریش مشهود است.
تکنیک نوازندگی او آمیخته ای از اصالت موسیقی ایران به همراه تکنیک موسیقی کلاسیک غرب ،است بیگمان آثار به جای مانده از این هنرمند گویای واقعیتی از این مطلب، است.
در زمینه آهنگسازی با خلق آثار جاودانه ای چون کعبه دل ها میگریزم شرار جاودان و خیلی آثار دیگر گویای قریحه پر احساس تسلّط وی بر گوشه ها و ردیفهای موسیقی سرزمین ما است.
در خاتمه با سپاس از دوست جوان و هنرمندم آقای فرشید فرهمند حسن زاده که همواره نسبت به تمام پیشکسوتان هنر موسیقی این مرزوبوم علاقمند و ارادتی خاص دارند و سبب آشنایی بیشتر جوانان میهن عزیزمان با هنرمندان پیشکسوت موسیقی ایران زمین میشوند.
آرزوی سلامت و سعادت و موفقیت برای ایشان و با آرزوی آمرزش و رحمت برای روان پاک زنده یاد حبیب اله بدیعی از درگاه یزدان پاک را می نمایم.
با ادب و احترام فضل اله توکل
بیوگرافی زنده یاد حبیب اله بدیعی به قلم حسن اعتمادی
استاد حبیب اله بدیعی نوازنده قدرتمند ویولن بدون هیچ تردیدی نوازنده ای بی بدیل و بدیه نوازی کم نظیر در قلمرو موسیقی ایران .است وی در سوادکوه مازندران و به قولی در سال ۱۳۱۲ متولد شد.
ولی به نظر میرسد سه سال تولد وی غیر از تاریخ مذکور می باشد به هر جهت پس از هشت سالگی همراه خانواده خود که خانواده ای با فرهنگ و هنر دوست بودند عازم تهران میگردند.
و در این شهر مقیم میشوند و چنین به نظر میرسد که ایشان کوچکترین فرزند این خاندان است و برادران بزرگتر ایشان همگی دارای تحصیلات عالیه و یکی از آنها پزشک و دیگران نیز در سطح بالایی از جامعه ایران قرار داشتند و خود وی فارغ التحصیل دانشکده علوم دانشگاه تهران در رشته زمین شناسی در سالهای ۱۳۳۲ و ۱۳۳۳ می باشد.
حبیب کوچک در سال ١٣٢۴ ابتدا با ساز یکی از برادرانش که مدتی قبل به نواختن ویولن پرداخته و سپس آن را رها کرده بود نزد خود نواختن را آغاز میکند و در سال ١٣٢۶ به کلاس آقای مفخم پایان می رود و از ایشان کسب فیض می نماید.
ناگفته نماند که آقای دکتر لطف اله مفخم پایان یکی از شاگردان بسیار ساعی و با وفای استاد ابوالحسن صبا بودند و در نشر ردیفهای ایشان و حتی نوشتن آنها به خط خوش نهایت اهتمام را به عمل آوردند.
حبیب جوان پس از حدود ۵ سال نوازندگی در سال ۱۳۲۹ به عنوان سولیست در برنامه رادیو ارتش به نواختن ویولن می پردازد سپس در سال ۱۳۳۱ به کلاس استاد ابوالحسن صبا رفته و مستقیما از فیض وجود آن استاد بزرگوار بهره مند شده و در مدت دو تا سه سال ردیف ای تکمیلی وی را به پایان رسانده و در همان وقت از کلاس یک نوازنده ارمنی نیز در فراگرفتن تکنیک های غربی سود جست که نام این استاد جینگوزیان می باشد.
هدف بدیعی از آموزش موسیقی کلاسیک فقط بالا بردن تکنیک نوازندگی اش در موسیقی ایرانی بود و همیشه به این نکته اذعان داشت که نوازندگان موسیقی ایرانی می بایست برای نشر موسیقی کشور و سرزمین خود سعی و کوشش کنند.
حبیب اله خان بدیعی در نواختن ردیفهای صبا و بداهه نوازی در دستگاهها و مایه های موسیقی ایران مهارتی کامل و در قدرت آرشه نوازنده ای بی همتا بوده در سالهای دهه ۴٠ که اینجانب در هنرستان شبانه موسیقی ملی واقع در خیابان منوچهری کوچه ارباب جمشید هنرجو بودم و شانس آن را یافتم که در کلاس ایشان ثبت نام کنم و به مدت ۵ سال از فیض وجود این استاد و هنرمند توانا استفاده کنم و کتابهای هنرستان و ردیف های استاد صبا را نزد ایشان به پایان رسانم.
و خوب به یاد دارم که ایشان همیشه به ضعف دست راست دستی که آرشه میکشد بعضی از نوازندگان ایرانی اشاره میکردند و برای اثبات اهمیت آرشه کشی به ما شاگردان خود دستور میدادند تا طوری بایستیم که جهت آرشه کشی ایشان را مستقیما مشاهده نکنیم و سپس می گفتند در نواختن این قطعه که مینوازم هر کدام از شما حس کردید آرشه عوض می شود بگویید و عجب این بود هیچ وقت کسی نتوانست به درستی درک کند که استاد چه موقعی آرشه اش عوض می شود.

کتاب ساز تنها جلد اول
در سالهای ٣٣ و ٣۴ آقای بدیعی ارکستر کوچکی را که بعدها به ارکستر شماره ۶ تبدیل شد رهبری می کردند و در سال ۱۳۳۷ توسط آقای پیرنیا به برنامه گل ها دعوت و به عنوان سولیست ویولن این برنامه آثار ارزشمندی چه در تکنوازی و چه در همراهی با خوانندگان آواز و همراه با تار آقای جلیل شهناز و فرهنگ شریف پیانو مرحوم مرتضی خان محجوبی و با سنتور مجید نجاهی و مرحومان منصور صارمی و رضا ورزنده در آوازها و گوشه های موسیقی ملی ما اجرا کردند که همگی بی نظیر و بی بدیل می باشند.
از جمله آواز افشاری با صدای اکبر گلپایگانی ای صبا و هر سو که دویدم و آواز بیات زند مرحوم حسین قوامی و افشاری و سه گاه با مرحوم محمودی خوانساری نمونه هایی از این دست میباشند.
در سال ١٣۴٧ که این جانب وارد رادیو ایران شدم ایشان علاوه بر رهبری ارکستر باربد که مرحوم فریدون ناصری هم آن ارکستر را رهبری میکرد معاون اداری رادیو ایران و سپس رئیس اداره موسیقی رادیو بودند که تا سالی که رادیو و تلویزیون ملی ایران با ادغام آن دو نهاد تشکیل شد عضو شورای موسیقی واحد موسیقی همراه با آقایان مرتضی خان حنانه و علی تجویدی و حسینعلی ملاح و مهدی مفتاح به انجام وظیفه مشغول بودند و در همین دوران بنده افتخار همکاری با ایشان را در ارکستر باربد داشتم.
و در سال ۱۳۵۱ همراه با ارکستر کوچکی که سرپرستی آن را آقای حبیب اله بدیعی داشتند سفری به همراه ایشان به چند کشور اروپایی از جمله ایتالیا و آلمان برای اجرای چند کنسرت با همراهی خوانندگان مشهور آن زمان که همگی مورد استقبال بی نظیر واقع میشد و خود شاهد آن بودم که در شهرهای مختلف اروپا تکنوازی ایشان باعث اعجاب و تحسین موسیقیدانها و مردم آنجا می شد .
مرحوم حبیب اله بدیعی از نظر ساختن آهنگ نیز دارای ذوق خوب و سرشاری بود که از جمله آهنگهای ایشان کعبه دلها افسانه دل فریاد از این دل شعله ،سرکش در آتشم رفته بودم موج آرزوها و غیره که حدود یکصد و پنجاه آهنگ می باشند.
خاطره ای از مرحوم شاپوری یک روز در سال ۱۳۲۹ وقتی برای تکنوازی به استودیو رادیو تهران واقع در محل جاده شمیران به نام بیسیم رفته بودم جوانی بسیار مرتب و آراسته را دیدم که در آنجا قدم میزد به ایشان گفتم در اینجا کاری دارید؟
گفت فردا شب در این استودیو تکنوازی ویولن دارم و آمده ام کمی با محیط و مکان اینجا آشنا شوم تا استرسی در نواختن نداشته باشم این جوان همان حبیب اله بدیعی بود این خاطره اولین برخورد و آشنایی من با بدیعی بوده و سرانجام حبیب اله بدیعی در تاریخ ۱۳۷۱ در اثر سکته قلبی دار فانی را وداع گفت و در امامزاده طاهر کرج به خاک سپرده شد.
روحش شاد و روانش مستدام باد کتاب حاضر منتخبی از آثار ارزشمند بداهه نوازی استاد حبیب اله بدیعی میباشد که توسط فرشید فرهمند حسن زاده با دقت و ظرافت خاصی به نت درآمده و میتوان از آن به عنوان فرهنگ کوچکی از موسیقی بداهه نوازی خاص ساز ویولن یاد کرد به طوری که نوازنده را برای دسترسی سریع و دقیق به آنچه استاد به عنوان بداهه نواخته یاری داده و در کنار شنیدن آثار به مقصود میرساند.
در این جا لازم میدانم از آقای فرشید فرهمند حسن زاده برای گردآوری و به نت درآوردن این آثار گرانبها و همچنین هنرمند گرامی جناب محمدرضا گرگین زاده مدیریت محترم انتشارات سرود که در چاپ اخیر این کتاب و فرزندم حسین اعتمادی که در چاپ اول آن همت گماشته اند کمال قدردانی و سپاس را داشته باشم برای ایشان و تمام هنرمندان جوان عرصه موسیقی ایران موفقیت روز افزون آرزومندم.
حسن اعتمادی
مرداد ماه ۱۳۹۱
پیشگفتار
به نام خدا
کتاب حاضر منتخبی از تحریر تکنوازی های شادروان حبیب اله بدیعی در برنامه های رادیویی ایشان در طی سال های ۴ تا ۵۰ که شامل دو فرم آواز و چهار مضراب میباشد و برای بیشتر مشخص شدن سبک نوازندگی و فرم جملات و شکل فیگورها سعی شده تا این انتخاب از برنامه هایی باشد که خود استاد منحصراً در آن شرکت داشتند و حین اجرا به چند گوشه از آن آواز یا دستگاه اشاره کرده اند تا ضمن آشنایی با نحوه ی جمله بندی استاد به صورت مکتوب از جهت محتوی و آشنایی با گوشه های آوازها و دستگاه ها تا حدی برای نوازندگان سودمند باشد.

کتاب ساز تنها جلد اول
برای درج حالات و ظرایف سازی ایشان از علامات و اصطلاحات رایج در موسیقی اروپایی استفاده شده و از آنجاییکه این علامات برای نشان دادن این حالات و ظرایف کافی نمی باشد.
ولی حتی المقدور سعی شده تا تحریر این جملات با استفاده از این علائم به اجرای استاد نزدیک باشد و از آنجائیکه این علائم تماماً در مقدمه دو کتاب ردیف اول و دوم ویولن استاد صبا شرح داده شده در این کتاب از توضیحات اضافه درباره آن صرف نظر شده که امیدوارم مورد توجه نوازندگان محترم هنردوستان و دوستداران سبک نوازندگی ایشان قرارگیرد.
در خاتمه از هنرمند گرامی جناب آقای محمدرضا گرگین زاده مدیریت محترم انتشارات سرود که چاپ و انتشار این مجموعه را به عهده گرفتند همچنین آقایان حامد هاشمی به خاطر همکاری در تهیه منابع صوتی استاد و دوستان عزیز آقای پیام طاهری و سرکار خانم فروغ بهمن پور برای تهیه عکسهای استاد کمال تشکر را دارم.
فرشید فرهمند
شهریور ۱۳۹۱
فهرست کتاب ساز تنها جلد اول
نام قطعه
۱- چهار مضراب شور
۲- آواز شور (درآمد اول)
۳- درآمد دوم (گوشه رهاب)
۱ – چهار مضراب ابوعطا
۲ – آواز ابوعطا (درآمد اول)
۳- درآمد دوم
۱ – چهارمضراب بیات ترک
۲- آواز بیات ترک
۱- چهار مضراب افشاری
۲ – آواز افشاری درآمد اول)
۳- درآمد دوم
۱ چهار مضراب دشتی
۲ – آواز دشتی
۱ چهار مضراب سه گاه
۲ – آواز سه گاه.
۱- مقدمه آواز
۱ – چهار مضراب ماهور
۲- مقدمه آواز
۱- چهار مضراب شوشتری
۲- آواز شوشتری (درآمد اول)
۳- درآمد دوم
نام قطعه
- دستگاه شور
- گوشه اوج
- رضوی و فرود به شور
آواز ابوعطا
- حجاز .
- گبری و فرود به ابوعطا
آواز بیات ترک
- شکسته و فرود
آواز افشاری
- قرایی
- چهار مضراب قرایی
- نهیب و فرود به افشاری
آواز دشتی
- بیات راجع .
- اوج و فرود به دشتی
دستگاه سه گاه
- زابل، مخالف و فرود به سه گاه
دستگاه چهارگاه
- آواز چهارگاه
دستگاه ماهور
نصیرخانی
- حصار ماهور، نهیب و فرود به ماهور
آواز شوشتری
- بیداد قسمت اول
- بیداد قسمت دوم و بیات راجع.
- اوج و فرود به شوشتری
خرید آنلاین کتاب ساز تنها جلد اول
در همین سایت دلشاد موزیک شما میتوانید کتاب ساز تنها جلد اول – چهارمضراب ها و قطعات آوازی حبیب اله بدیعی را به صورت آنلاین خریداری کنید.
مشخصات این کتاب:
- جلد اول مجموعه
- زیرعنوان: چهارمضراب ها و قطعات آوازی حبیب اله بدیعی
-
آهنگساز: حبیباله بدیعینگارش: فرشید فرهمند حسنزادهناشر: سرود
همچنین لازم به توضیح است که این کتاب ساز تنها در چهار جلد منتشر شده است که در لینک های زیر میتوانید همه آنها را مشاهده و خریداری نمایید:
- کتاب ساز تنها جلد اول
- کتاب ساز تنها جلد دوم
- کتاب ساز تنها جلد سوم
- کتاب ساز تنها جلد چهارم
همچنین بهتره بگیم سایت دلشاد موزیک بزرگترین آرشیو و فروشگاه آنلاین کتاب های حوزه موسیقی هست و شما میتوانید تقریبا هر کتابی که دلتون میخواهد رو در این کتابخانه پیدا کنید و به صورت آنلاین خرید کنید. برای دیدن همه کتابها روی عکس یا لینک زیر کلیک کنید:
دیدن همه کتابهای فروشگاه دلشاد موزیک
- کتابخانه و کتابفروشی دلشاد موزیک – بزرگترین کتابفروشی آنلاین در زمینه موسیقی (سنتی – پاپ – کلاسیک و..)
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.